OBRAĆANJE PRIJE IZBORA

GRABAR-KITAROVIĆ NA SKUPU U VUKOVARU 'Sigurna sam da našim poginulima nije žao što su poginuli, jer Hrvatska je tu'

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Ivan PeriĆ / CROPIX

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarovć je na završnom skupu u Vukovaru u petak rekla kako Srbija neće od nje, niti od Vlade premijera Plenkovića dobiti zeleno svjetlo za ulazak u EU dok ne otkrije podatke o nestalima iz Domovinskog rata te da u Vukovaru još nije vrijeme za ćirilične ploče.

Grabar-Kitarović je na skupu u Ružičkinom domu posebno pozdravila obitelji nestalih civila.

"Sigurna sam da našim poginulima nije žao što su poginuli, jer Hrvatska je tu. Obećala sam Marijanu Živkoviću da ću mu pomoći u skladu sa svojim ovlastima. Ja ne mogu utjecati na pravosuđe, ali mogu reći da je ljudsko dostojanstvo važno - poručila je predsjednica, a piše N1.

"Istina je prije svega u Srbiji i neću se ustručavati pričati s kim god treba, ali Srbija mora znati da neće dobiti zeleno svjetlo za Europsku uniju dok ne dobijemo podatke o nestalima", poručila je i dodala da se nikada neće umoriti u potrazi za nestalima iz Domovinskog rata.

FOTOGALERIJA: Kolinda Grabar-Kitarovć održala skup u Vukovaru

Stava je da još nije vrijeme za uvođenje ćiriličnih ploča.

"Poštujem i štitim Ustav, ali postoji crta ispod koje hrvatski narod i Vukovar ne mogu ići. I dok se god istina ne prihvati i ne prizna, ne mogu se nametati ćirilične ploče na javnim ustanovama. Nismo mi neznalice, ali dok se ne prizna da ovdje nije bio građanski rat, dok se ne otkriju ratni zločinci i dok se ne utvrdi istina o nestalima, ćirilica u Vukovaru ponovno otvara rane. To je kao da gradite kuću bez temelja", poručila je predsjednica u Vukovaru.

'Narodni program'

Za svoj predizborni program je rekla da je nastao iz naroda te se zato za taj program ne može reći da je samo Kolindin nego prije svega narodni program.

U pozdravnoj riječi posebice je pozdravila Katu Zadro, suprugu vukovarske ratne legende Blage Zadre, te hrvatskog branitelja i ratnog stradalnika Marijana Živkovića, kojemu se sudilo zbog razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, a koji je nedavno na vukovarskom Općinskom sudu oslobođen optužbi.

"Ja ne mogu utjecati na pravosuđe ali mogu utjecati na razmišljanje u hrvatskoj javnosti, da je pravda, ljudski život i dostajanstvo bitnije od bilo čega drugoga", rekla je Grabar-Kitarović istaknuvši da je s Vukovarcima bila svih pet godina predsjedničkog mandata, a ne samo u kolonama sjećanja.

Po njezinim riječima, da bi se mogli rješavati problemi u Vukovaru, mora se poznavati taj grad, njegovo srce i duša.

"Često kažem, treba se hodati u cipelama gradonačelnika Penave da bi se znalo što on susreće svakoga dana na ulicama vašega grada. Ali, nema većeg priznanja u Hrvatskoj od toga nego biti gradonačelnikom Vukovara", rekla je zahvalivši Penavi na iskazanoj potpori.

Brojnim članovima i simpaziterima HDZ-a, među kojima je bio i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te više ministara, poručila je kako nikada nije dopustila da itko vrijeđa Domovinski rat i hrvatske branitelje, kao što nije dopuštala da se proziva vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, niti policija, a posebno su joj na srcu obitelji nestalih.

Opet o 'regionu'

Ponovila je da je u pet godina mandata Hrvatsku "učinila boljom i sigurnijom zemljom izvukavši je iz 'regiona'" te učvrstila njezinu poziciju u srednjoj Europi i Mediteranu.

"I to je razlog zašto su ovi izbori bitni, da spriječimo neke nove, neobalkanske ideje", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je građane Vukovara i Hrvatske da svoj glas na nedjeljnim izborima daju Kolindi Grabar-Kitarović za koju je istaknuo da ima postignuća, ugled, znanje, program i odvažnost.

"Ova Vlada vodi politku vrlo jasnu i nedvosmislenu u cilju pomoći Slavoniji. To je ono što radimo i što ćemo raditi", rekao je Plenković dodajući kako je u tom programu jedinstveno djelovanje i predsjednice Republike i Vlade.

Govorili su i vukovarski i vinkovački gradonačelnici Ivan Penava i Ivan Bosančić, predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a Dražen Milinković, predsjednik vukovarkog HDZ-a Damir Barna te Staša Hill Mađarević, kći u obrani Vukovara 1991. ubijenog bojnika Alfreda Hilla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 20:05