Građanska inicijativa traži moratorij na postojeći GUP

DUBROVNIK - Građanska inicijativa za spas Dubrovnika, koju čini gotovo desetak udruga s područja Grada, Župe dubrovačke i Konavala, oštro je reagirala na najavu gradonačelnice Dubravke Šuice o pokretanju procedure izmjena i dopuna prostornih planova i GUP-a, smatrajući to političkim manevrom unutar zakonske procedure koju je dosad ista gradska uprava zloupotrebljavala i ignorirala.



Stoga zahtijevaju da se stavi moratorij na postojeće prostorne planove i GUP te da se provjerom prostornih planova pozabave nadležne stručne urbanističke inspekcije.



- Smatramo da političke figure zajedno s nadležnim službama za prostorno uređenje pokazuju nepovratan stupanj korupcije i da im ne može biti povjereno samostalno upravljanje javnim prostorom.



Ne pristajemo na 'reviziju' koju bi provodili vijećnici i Poglavarstvo koje je izglasalo Čemprijese na Šipanu, manipuliralo zemljištem za apartmanizaciju Srđa, prikrivalo tajnu s investitorom javne garaže na Ilijinoj glavici i u svojim redovima podržava reketare - stav je Građanske inicijative koju su na konferenciji za novinare predstavljali Đuro Capor, Đivo Dražić i Vlaho Kisić.



Zbog svega toga nastavit će s pritiscima na nadležne službe za kontrolu procesa prostornog planiranja. Također tvrde da su građanske inicijative jedina protuteža sprezi građevinskih lobija, investitora i gradske uprave, a država, odnosno Državno odvjetništvo i USKOK, očito reagira tek kad se pojave veliki "igrači", dok nema sluha za predstavke koje su dosad više puta poslale građanske udruge, upozoravajući na model razotkriven akcijom Pet zvjezdica.



- Afera Pet zvjezdica nije izdvojen i usamljen slučaj, nego je model prema kojemu se odvija devastacija grada - izjavio je Đuro Capor, svjedočeći slajdovima o tome što investitori zajedno s projektantima, izvođačima i nadzorom naprave od kupljenih nekretnina, poput hotela More, Vile Dubrovnik, Libertas Rixosa i hotela Bellevue.



- Birajući projektanta, izvođača i nadzor, investitori rješavaju pitanje dobivanja dozvola te prilagođavanja prostornih planova stanju na gradilištu, što su kriminalne radnje zbog kojih se traži preispitivanje svih prostornih planova - kategoričan je Capor.





Građanska inicijativa upozorava i na sukob interesa člana Gradskog poglavarstva grada Dubrovnika zaduženog za prostorno uređenje, arhitekta Stijepa Butijera, čija privatna tvrtka Alfaplan radi brojne projekte.



- Ne može ista osoba štititi interese Grada Dubrovnika i želje privatnih investitora koji u pravilu maksimaliziraju kapacitete svojih objekata - zaključio je Đuro Capor te kao primjer naveo hotel More čiji je projekt radio Alfaplan.



Podsjetimo, Tvrtka Alfaplan Stijepa Butijera radila je, između ostalog, i na obnovi hotela Hilton Imperial, hotela Dubrovnik Pallace, hotela More (na slikama gore) i Libertas Rixosa, a trenutačno radi na hotelu Kazbek i pripadajućoj kući za švedskog investitora Darka Pervana.
Ukazali na sukob interesa arhitekta Stijepa Butijera





Lidija Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:41