Gradnjom novog mosta riješit će se prometne gužve u središtu Siska

SISAK - Hrvatske ceste prihvatile su nakon jučerašnjeg razgovora s izaslanstvom Grada Siska da gradnja novog mosta preko rijeke Kupe u Sisku postane projekt Hrvatskih cesta. Do sada je gradnju mosta financirao samo Sisak, a novim dogovorom sasvim je izvjesno da će ona vrlo brzo početi.



Grad Sisak do sada je uložio više od tri milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, odabir i otkup idejnog projekta, te potrebna geofizičkog mjerenja. Još treba riješiti imovinskopravne odnose s Inom i HŽ-om zbog gradnje pristupnih cesta, te ishoditi građevinsku dozvolu, kako bi se iduće godine izabrao izvođač radova i počela gradnja mosta, koji će u konačnici, zajedno s pristupnim cestama, stajati približno 70 milijuna kuna.



Autori idejnog rješenja novog mosta u Sisku su Maja Koturak i Darko Grabovac. Novi most preko Kupe u Sisku zamišljen je kao viseći. Bit će širok 14,5 metara, dugačak 171 metar i smješten 15-ak metara nizvodno od postojećeg željezničkog mosta na Kupi. 



Gradnjom novoga mosta, te oko dva kilometra pristupnih cesta, Sisak će dobiti prsten prometnica koji će gradsko središte rasteretiti prometne gužve, a most i pristupne ceste spojit će dvije državne ceste, prema Popovači i prema Petrinji. Do mosta će voditi nova cesta od Vatrogasne ulice, odnosno gradske obilaznice, koja će ići između pruge i zgrade HAK-a. S druge strane Kupe, pristupna cesta ići će trasom stare pruge uz ogradu Rafinerije, između groblja i sjevernog dijela Rafinerije nafte, i izlazit će na Kovačićevu ulicu, odakle će se nastaviti nova Školska ulica i spoj na Petrinjsku.



S pristupnih cesta bit će odvojci prema Starom gradu, do kojeg je sada teško doći, zatim prema Lađarskoj ulici koja će postati javna cesta, a bit će bitno skraćen i pojednostavljen pristup objektima Rafinerije i Termoelektrane.



Gradnjom još jednog cestovnog mosta preko Kupe, uz postojeća dva, te svih potrebnih pristupnih cesta, u Sisku će ostati praktički samo jedno usko prometno grlo - stari most preko rijeke Odre na cesti prema Zagrebu, koji će zamjenu dobiti gradnjom autoceste Sisak - Zagreb, završetak koje je planiran za 2008. godinu. Tada bi trebao biti pri kraju i novi most preko Kupe.

Mate Piškor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:05