IZA KULISA

Hasanbegović, Esih i njihov OPG odlaze u prošlost

 Damjan Tadić / CROPIX

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović jučer su se i službeno politički rastali.

Zajedno su odradili dvije godine, no kada su se u taj brak upleli treći, koji su, doduše, cijelo vrijeme i bili blizu njih, došlo je do neminovnog. Papire za razvod potpisali su svatko u svom mjestu, ona u Zadru, a on u Zagrebu, i tek je ostalo pitanje kako će podijeliti imovinu - one koji su ih izabrali da ih zastupaju kako u Saboru tako i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Ti treći koji su nju poslali u Zadar, a njega ostavili u Zagrebu željeli su učiniti baš to - podijeliti njihove birače i još jednom potvrditi ono što se zna o strankama na hrvatskoj desnici - imaju iznimno kratak rok trajanja i ima ih mnogo.

A treći su se mogli uplesti iz vrlo jednostavnog razloga.

Ta politička stranka, koju su oni nazvali Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović - Neovisni za Hrvatsku, zapravo nikad i nije bila stranka. To je više nalikovalo obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u kojem se okupilo nekoliko istomišljenika, koji su pak učlanjivali rodbinu i prijatelje i kojima su se, kada su ušli, primjerice, u koaliciju s Milanom Bandićem, dodjeljivala mjesta, pročelnički uredi i poslovi.

Program su im pisali dugogodišnji prijatelji s Instituta “Ivo Pilar” ili oni iz studentskih dana. Neki od njih sada su televizijski voditelji i omiljeni likovi među ekstremnom desnicom. Upravo takvi zapravo su cijelo vrijeme vukli konce i omogućavali ovom OPG-u prisutnost u javnosti. Predsjednica, politički tajnik, predsjedništvo, statuti postali su tek etikete, nevažne stvari.

Kada su tako stvari postavljene, takvi odlučuju kako i do kada će stranka Esih - Hasanbegović egzistirati.

A ti prijatelji, simpatizeri i dugogodišnji suradnici odlučili su pred predsjedničke izbore reći dosta neovisnom OPG-u, a svoj spin umotati u priču o tome kako sadašnja predsjednica Neovisnih nije bila za suradnju s ostalim strankama desnog spektra na EU izborima. A to je najveća podvala. Jer, mnogi s Hasanbegovićeve strane nisu bili za Suvereniste. No, to nije ni važno. Esih i Hasanbegović odlaze u prošlost. Nova zvijezda ionako je Miroslav Škoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:45