PIŠE ROBERT BAJRUŠI

'HITAC' U PLENKOVIĆA STIEROV JE ZALOG ZA VLASTITU POLITIČKU BUDUĆNOST Što zapravo stoji iza njegove poruke svom stranačkom šefu

Stier je pokazao da je još živ, štoviše - i prilično ambiciozan. Nije ovo početak pobune protiv Plenkovića, ali jest poruka da ne računa na bespogovornu lojalnost u rizičnom pokušaju izbjegavanja novih parlamentarnih izbora
 Dragan Matić / CROPIX

Davor Ivo Stier nije naivan političar, a još manje brzopleta osoba. Ministar vanjskih poslova već godinama pažljivo gradi karijeru, odrekao se desničarske prošlosti u Argentini i postao promotor demokršćanske opcije, i kao takav Stier se sigurno nije zaletio kada je u utorak obznanio kako je Andreju Plenkoviću i gremiju HDZ-a prije nekoliko tjedana rekako da "bi u takvoj situaciji najpoštenije bilo ići na nove izbore".

Na ovaj način Stier je pokazao da je još živ, štoviše, i prilično ambiciozan. Nije ovo početak nekakve pobune protiv Plenkovića, ali jest poruka predsjedniku Vlade i HDZ-a da ne računa na bespogovornu lojalnost u rizičnom pokušaju izbjegavanja novih parlamentarnih izbora. I nije takav odmak bez vraga - u situaciji kada Plenkovićevu Vladu čeka mogući kolaps Agrokora i posljedice za nacionalnu ekonomiju, nastavak zavrzlama oko Ine, uz cijeli koloplet neriješenih svjetonazorskih problema - Davor Stier je procijenio kako je odmak od službene politike zalog za vlastitu političku budućnost.

"Stier je ovime zaštitio svoj kredibilitet i pokazao da ne želi biti lutka na koncu, poput velike većine u Predsjedništvu HDZ-a. On dobro zna kakvi su unutarnji procesi u HDZ-u i da će se, najkasnije za dvadeset dana, morati odlučiti ide li se u još jedne prijevremene izbore. Bude li izbora, ispast će kako je Stier imao pravo, a u suprotnom, on će u svakoj budućoj krizi Vlade imati pravo podsjetiti kako je predlagao izbore kao bolje rješenje za HDZ", procijenio je visoki dužnosnik vladajuće stranke, inače vrlo blizak premijeru Plenkoviću.

Samo što se Plenkoviću nimalo ne sviđa Stierovo iskakanje, iako će u javnim istupima govoriti o "prijatelju Davoru". U medijima bliskim HDZ-u već se piše o "Stierovom hicu u Plenkovića i to pet dana prije lokalnih izbora". Sasvim jasno upozorenje. Prijateljstva u politici su krhka i ne čudi da je 12 sati poslije Stierova istupa Plenković zauzeo državničku pozu i šefa diplomacije opisao kao oportunista, pa još poentirao: "Moja je logika puno veća. Ja sam tu predsjednik Vlade odgovoran za funkcioniranje države…", rekao je Plenković.

Ako se ne varamo, dok su stolovali u Banskim dvorima, slične izjave davali su Ivo Sanader i Zoran Milanović, a zna se kako su prošli. Uostalom, sve što je u posljednjih mjesec dana poduzeo Andrej Plenković bila je velika kocka: od ovakvog Lex Agrokora, za koji stručnjaci tvrde da je ustavno manjkav, preko brzopoteznog izbacivanja Mosta iz Vlade, do plasiranja priče kako se njegovoj Vladi nude HNS i HSS, iako su i Ivan Vrdoljak i Krešo Beljak decidirano odbacili takav rasplet. Plenkovićeva Vlada, dakle, ovisi o dvojici ili trojici zastupnika, i može pasti svaki put kada Vaso Brkić uvrijedi nekog od zastupnika nacionalnih manjina. Toga je svjestan Plenković, ali i Davor Stier, koji se u posljednje vrijeme našao na repu prilikom donošenja odluka. Nije bilo teško primijetiti da se Plenković oslanja na Gordana Jandrokovića, Martinu Dalić, Željka Reinera, svoje suradnike Šeksa i Božinovića, ali Stiera nije bilo nigdje. A on je politički tajnik HDZ-a, pokretačka snaga stranke i njezin neslužbeni ideolog. Koji se prije svega pola godine s lakoćom rješavao suparnika.

"To je rijetko viđena bedastoća! Ta izjava!", nije se prošlog rujna uspio suzdržati Miro Kovač na molbu da komentira izjavu Dubravke Šuice kako će Davor Ivo Stier postati novi ministar vanjskih poslova. Kovačeva reakcija bila je razumljiva jer on i Stier već dugo nisu u dobrim odnosima, a sve zahvaljujući Tomislavu Karamarku, koji je 2014. Stiera smijenio naprasno i bez rasprave s funkcije međunarodnog tajnika HDZ-a.

Nekoliko dana nakon spomenute Kovačeve reakcije, Davor Stier je postao ministar vanjskih poslova. Usto, Stier je, još dok je Karamarko vladao HDZ-om, objavio esej u kojem je zaključio da je u Hrvatskoj neophodno demokratizirati stranke, koje je opisao kao zatvorene političke institucije koje generiraju i zatvorene ekonomske institucije, odnosno ortački ili klijentelistički kapitalizam. Zato je predložio da se stranke nužno moderniziraju i demokratiziraju kako bi postale dinamičnije i sposobnije nositi se s novim izazovima. Dakle, kada sada izjavljuje da je bolje ići na prijevremene izbore, zapravo operacionalizira vlastitu paradigmu o HDZ-u u kojem će cvjetati tisuće cvjetova, a svatko, poštujući hijerarhiju, smjeti izgovoriti ono što misli.

Zanimljivo je da je, prema HDZ-ovim izvorima, još samo Zlatko Hasanbegović podržao Stiera na Predsjedništvu vladajuće stranke. A kada se spremalo njegovo izbacivanje iz HDZ-a zbog podrške Bruni Esih, Hasanbegović se branio pravom na slobodno odlučivanje i pozvao na Stierov politički manifest. Možda se radi o koincidenciji, no Hasanbegović je posljednji saveznik koji treba Davoru Stieru. I ovako, čini se kako Davor počinje nervirati svojeg prijatelja Andreja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:52