IZA KULISA

Hitno provesti reforme jer zaostajemo za drugima

Jean Claude Juncker (lijevo) i Andrej Plenković (desno)
 HANZA MEDIA/REUTERS

Hrvatska je dobila još jedno upozorenje Europske komisije da je hitno provesti strukturne reforme kako bi se povećao potencijal rasta. Inače će Hrvatska, bez obzira na nastavak gospodarskog rasta, i dalje zaostajati za drugim usporedivim državama. To upozorenje su jučer ponovili stručnjaci EK nakon što su objavljene prognoze gospodarskog rasta u EU. Dakle, poruka je da će Hrvatska i dalje imati rast od 2,8% ove godine i 2,7% sljedeće, što je blago usporavanje. Istodobno će usporedive države, od Slovenije, Mađarske i Poljske do Rumunjske i Bugarske, znatno više rasti.

Zašto je ovo upozoravajuće i gdje stručnjaci vide rješenje?

Iako raste, hrvatsko gospodarstvo još nije ni stiglo na razinu pretkrizne 2008. Dakle, izgubili smo više od dvije godine, a za to vrijeme je, primjerice, Rumunjska rasla više od 20 posto. Problem je u tome što je i ovaj rast više rezultat povoljnih okolnosti, nego dugoročnih strukturnih reformi. Stručnjaci rješenje vide u povećanju potencijalne stope rasta, što se postiže strukturnim reformama. A nikada nije bio povoljniji trenutak za njih.

Ima li što pozitivno u spomenutim prognozama za Hrvatsku?

Ima. Nezaposlenost i dalje pada, a raste i zaposlenost. Hrvatskoj predviđaju plus u proračunskom saldu, povećanje investicija i bolju iskorištenost sredstava iz fondova EU. Sve će to pomoći u smanjenju javnog duga. S druge strane, trebao bi se usporiti odlazak Hrvata na rad u druge države, a nedostatak radne snage trebao bi utjecati na povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada.

Kako EK gleda na reforme koje je hrvatska Vlada usvojila nedavno u Nacionalnom programu reformi?

Ocjenu o tome će EK objaviti za tri tjedna, ali može se očekivati da će ponoviti slične preporuke kao i lani jer Hrvatska nije učinila gotovo ništa u implementaciji onoga što je tada preporučila EK. Novi program reformi čini se manje ambicioznim, što može biti dobro jer je realnije da će se i primijeniti, a ne samo ostati na papiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:26