IZA KULISA

Hoće li Britanci spasiti NATO

 Carlos Barria / REUTERS

Novi američki predsjednik Donald Trump ne krije da ne voli Europsku uniju, a iz njegovih se izjava može čak naslutiti da bi želio njen krah. No štete po Europu bile bi ogromne ako Trump svojim pojednostavljenim shvaćanjem svijeta doista dovede u pitanje budućnost NATO-a. Američki predsjednik do sada je bio oprezan oko NATO-a, iako je rekao da je to "zastarjela organizacija". Dok napušta Europsku uniju, Velika Britanija mogla bi postati most razuma između Europe i nove američke administracije kad je riječ o očuvanju ključne uloge NATO-a za euroatlantsku sigurnost.

Zašto bi interes Britanaca bio očuvati NATO?

Bez obzira na to kakve će trgovinske i političke odnose imati ubuduće sa SAD-om, Velika Britanija dijeli sudbinu s EU u pitanjima sigurnosti i obrane. Kroz NATO bi Britanci održali i savezništvo s europskim partnerima od kojih se odvajaju napuštajući Europsku uniju. Upravo zbog napuštanja EU, za Britance NATO postaje još važniji.

Koliko bi Britanci mogli utjecati na Trumpa?

Trumpu će, bez obzira na njegov ego, trebati savezništvo, pa i simpatije, važnih demokratskih država i vlada, a ne samo lidera s totalitarnim tendencijama koji će mu se diviti. Odnosi s Velikom Britanijom bit će mu važni. A UK je jedna od rijetkih članica NATO-a koja za obranu izdvaja više od 2 posto BDP-a, što je važno za Amerikance. Zapravo, Ujedinjeno Kraljevstvo je drugo, iza SAD-a, po ukupnom iznosu sredstava za obranu. Zajedno SAD i UK imaju udio od oko 80 posto ukupnih sredstava za obranu koje izdvajaju države članice NATO-a. Treba priznati da su i Trumpovi prethodnici upozoravali da bi europske članice NATO-a trebale izdvajati više za obranu. Slabljenjem NATO-a u Europi bi se mogao stvoriti sigurnosni vakuum koji nije u interesu Amerikancima, a pogotovo ne Velikoj Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:39