IZA KULISA

Hoće li se Bernardić sam povući

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a
 Goran Mehkek / CROPIX

SDP-ovcima je voda došla do grla. Suočeni sa stalnim padom rejtinga, na čelu s predsjednikom koji nije dorastao funkciji, pobunjenici su isplanirali scenarij za njegovo rušenje. Poslat će mu pismo u kojem će ga pozvati da sam odstupi, a to bi pismo trebalo potpisati 50-ak istaknutih članova stranke iz Predsjedništva, Kluba zastupnika i najjačih lokalnih jedinica. Na taj način, smatraju, Bernardić bi se trebao sam povući kada shvati da je izgubio podršku većine najutjecajnijih članova.

Kako će izgledati presudni tjedan u SDP-u?

Nakon svih medijskih objava o planu za rušenje Bernardića, pobunjenička ekipa sada se jednostavno više ne može povući. Ono što su naumili, moraju provesti do kraja. Oni su uvjereni da postoji šansa da se Bernardić sam povuče, ali oni koji su bliži predsjedniku tvrde da on nema tu namjeru i da će ostati na svojoj poziciji sve dok bude smatrao da postoji šansa za opstanak. Pitanje je i kako će se postaviti Glavni odbor u kojem Bernardić sada ima većinu. Hoće li nakon što oni uvide da postoji kritična masa za promjene zaokrenuti priču i otkazati poslušnost Bernardiću ili će pak biti prisiljeni kazniti urotnike?

Kakva je daljnja sudbina SDP-a?

Jedina šansa da se SDP-u ne dogodi potpuni raskol i da iz svega izađu jači jest da Bernadić sam odstupi s čelnog mjesta u stranci, a da mu se nakon toga ponudi neka utješna nagrada. U tom slučaju, za SDP bi bilo najbolje organizirati nove izbore na kojima će članovi birati ne samo novog predsjednika, nego i kompletno novo vodstvo. Jer sadašnji vrh stranke suodgovoran je za sve što se događa SDP-u. Dakle, dogovorna demokracija nije zapravo demokracija, koliko god princip jedan član - jedan glas na izborima izazivao potrese. SDP hitno treba nove ljude i nove politike kako bi vratili povjerenje birača. Jer ovo što sada vidimo jest polagano propadanje i poniranje u sferu gdje više nisu bitni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:24