PRO ET CONTRA

HOS-ova ploča dokaz da HDZ-u i SDP-u trebaju ideološke podjele

 Damjan Tadić / CROPIX

Dva dana zasjedanja i završnica u kojoj su puna tri sata trajala natezanja, pregovaranja i usuglašavanja oko samo tri proširene rečenice zaključaka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav vrlo zorno, i tko zna koji put, svjedoče da ni jedna od dominantnih političkih opcija u Hrvatskoj ne želi raskrstiti s avetima prošlosti. HDZ-u, jednako kao i SDP-u, odgovaraju ideološke podjele i društvo koje je rascijepano na dva pola. Sve dok je tako, svatko ima svoje leno i relativno sigurnu bazu iz koje regrutira birače i crpi pozicije.

Stvari su vrlo banalne i svode se na to da dominantnim političkim opcijama podjednako odgovara da se zabavljamo s ustašama i partizanima, raspravljamo o povijesti, smislu i simbolici ušatog "U" ili crvenih petokraka. Jer, dok traju tulumi po Jasenovcu, Hudim jamama, Slunju, na Thompsonovim koncertima, nogometnim utakmicama, po fasadama, udžbenicima povijesti, propovijedima... do sita se nahranimo emocijama i niskim strastima, pa ne pitamo ni za što drugo.

I godinama tako. SDP-ovci propovijedaju o antifašizmu i njegovim vrijednostima, dok dežurni turbo-desničari koriste priliku i relativiziraju NDH i njegovu ulogu. A HDZ-ovci se, onako usput, prave malo nevješti, koliko je moguće priču razvuku i razvodne, pa ako je baš nužno, na kraju zategnu konop.

Predvidiv, izlizan i mučan scenarij upriličili su i ovaj put u povodu spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu. Nije problem u HOS-ovcima poginulima u obrani Hrvatske, već što je na ploči istaknut ustaški pozdrav "Za dom spremni". Tu se našao kao sastavni dio grba zagrebačke Udruge HOS-a koja je postavila spomen-ploču. Dodatna je provokacija i uvreda što je ploča podignuta u Jasenovcu, mjestu masovnog pogubljenja Židova, Srba, Roma i komunista u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, situacija u kojoj je sve kristalno jasno opet se, na sramotu političkih elita, pretvorila u mučnu trakavicu. Svi znaju što predstavlja Jasenovac, kao što je svima jasno da je "Za dom spremni" ustaški pozdrav, da on nigdje, ni u kojem kontekstu, ne može biti prihvatljiv. Jedini normalan i prihvatljiv odgovor na postavljanje takve spomen-ploče je onaj koji je u jednoj rečenici sažela Vesna Pusić - a to je šrafciger. Ali ne! Premijer Andrej Plenković ga ne može uzeti u ruke jer je svjestan da će, ako ga upotrijebi, odvidati ionako labave krajnje desne sastavnice u vlastitim redovima saborske većine. Umjesto da Vlada naloži policiji uklanjanje ploče, poziva se na žalosnu činjenicu da je Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba uredno registrirana s pečatom udruge u čijoj se sredini ističe pozdrav "Za dom spremni". Premda postoje prekršajne odredbe i sudska praksa koja Vladi daje manevarski prostor za rješavanje provokativnog čina u Jasenovcu, Vlada radije ukazuje na manjkavosti Zakona o udrugama i ignoranciju Ministarstva uprave koje za mandata SDP-ove Vlade (i poslije) nije davalo uputu lokalnim upravnim tijelima kako postupati kada je posrijedi upotreba fašističkih simbola.

Bivši SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk sada pere ruke i poručuje da su upravna tijela morala donositi odluke, pa tako i u povodu spomenute zagrebačke udruge HOS-a, a Ministarstvo uprave bi onda odlučivalo o žalbama. S jedne strane, točno. No, da je istinski željelo rješavati problem, Ministarstvo uprave bi svima dalo upute o tome što se ima smatrati nedopustivim simbolima pri registriranju udruga. Ili još bolje, definiralo bi to Zakonom o udrugama pa već u startu ne bi bilo dilema. No, u pune četiri godine vlasti SDP se nije time pozabavio. Pravi antifašisti postaju tek kada odu u oporbu. Tada s komotne pozicije oporbenih zastupnika otvaraju paljbu po vlasti, ne štedeći municiju sa svojih Facebook profila, a podjednako ni sa saborske govornice.

Da bi se na kraju balade, u velikom stilu, prikazali kao konstruktivci koji su nakon dva dana zasjedanja i vijećanja pristali na kompromis ne bi li saborski Odbor za Ustav izrodio tri rečenice. A sve tri rečenice sročene su baš tako da će ih svatko, čim izađe iz Sabora, tumačiti na svoj način i sto posto nam jamče da smo po pitanju svastika, ušatih "U", "Za dom spremni" i svega ostalog iz paketa fašističke simbolike točno tamo gdje smo bili i prije.

A što su zaključili? Prvo, spomenuta spomen-ploča u Jasenovcu vrijeđa žrtve ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Drugo, Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac. Treće, Odbor poziva Vladu da utvrdi pretpostavke za institucionalno-pravni okvir unutar kojeg će riješiti pitanja simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava.

Eto. To su zaključili. A nagradno je pitanje tko sada po ovim zaključcima treba uzeti šrafciger i skinuti ploču?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:03