'Hrvatska 1991. izvršila monetarni udar na BiH'

ZAGREB - Hrvatske vlasti su krajem 1991. izvršile monetarni udar na Bosnu i Hercegovinu izvozeći iz Hrvatske kamione nevažećih jugo-dinara koje su u BiH mijenjane za njemačke marke, objavio je danas sarajevski tjednik Slobodna Bosna.



U velikom tekstu o dosad javno nerasvijetljenoj operaciji zamjene jugo-dinara u BiH nakon što je Hrvatska 23. prosinca 1991. dotadašnji jugoslavenski dinar zamijenila prvom valutom samostalne Hrvatske, hrvatskim dinarom, tjednik piše kako vlasti Bosne i Hercegovine nikad nisu provele potpunu istragu o tome niti utvrdile koliko je novca na taj način izvučen iz prijeratne BiH.



Riječ je o najmanje 270 milijuna dolara, tvrdi list, jer je Narodna banka BiH prilikom zamjene jugo-dinara za novi BiH dinar u kolovozu 1992., osam mjeseci nakon što je jugo-dinar u Hrvatskoj proglašen nevažećim, od građana preuzela starih jugo-dinara za 270 milijuna dolara više nego što ga je trebalo biti u platnom prometu Bosne i Hercegovine.



Kako je BiH dinar tada uveden samo na dijelu teritorija koji je u ljeto 1992. bio pod kontrolom Armije BiH, ili u manje od trećine zemlje, ne postoje ni procjene koliko je novca tada izvučeno iz BiH.



Čitava operacija izvršena je uz blagoslov tadašnjeg HDZ-ova ministra financija Joze Martinovića, piše Slobodna Bosna, a kako je u nju bio uključen među ostalima i Hrvoje Petrač, desna ruka prvog logističara MORH-a Vladimira Zagorca, list zaključuje da je "kriminalnu operaciju" osmislio, nadzirao i realizirao najviši vojni i državni vrh Tuđmanove Hrvatske.



Uvodeći hrvatski dinar, tadašnja hrvatska vlada je uredbom odredila rok od mjesec dana za zamjenu starih novčanica novima, a nakon toga su sve otkupljene novčanice jugo-dinara trebale biti uništene. Umjesto toga, krenule su prema BiH.



Najprije su mijenjane na uličnoj crnoj burzi deviza, a nakon toga su neki bankari u BiH pristali uz goleme provizije zamijeniti taj novac za devize pa je, piše sarajevski tjednik, tako većina banaka u BiH uskoro potpuno ostala bez deviznih depozita.



Tim devizama Hrvatska je financirala obranu zemlje, ali su u toj operaciji mnogi sadašnji tajkuni u Hrvatskoj i u BiH stekli početni kapital. Slobodna Bosna tvrdi da je Zagreb tu operaciju izveo uz pomoć vlasti Herceg Bosne.



Mate Boban i dio zastupnika HDZ-a u skupštini BiH suprotstavili su se zahtjevu za smjenom tadašnje guvernerke Narodne banke BiH Hajre Balorde, koja ništa nije učinila da zaustavi monetarni udar iz Hrvatske.



List piše da je Stjepan Kljujić, prvi predsjednik HDZ-a BiH i tadašnji član Predsjedništva BiH tražio da Balordu zamijeni Jadranko Prlić, no Prlićevu imenovanju tada se suprotstavio Boban.




Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:18