Hrvatska i dalje među top 50 IT zemalja





Hrvatska je na 49. mjesto od ukupno 134 zemlje čime je njena ukupna pozicija u odnosu na prošlu godinu ostala nepromijenjena, izvijestilo je danas Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) prenoseći najnovije istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Istraživanje ICT konkurentnosti pokazuje koliko se pojedina zemlja oslanja na informatičku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) u poticanju gospodarskog rasta. Indeks mrežne spremnosti na kojem se temelji istraživanje obuhvaća tri dimenzije: opće poslovno, regulativno i infrastrukturno okruženje za ICT, zatim spremnost pojedinaca, poslovnog sektora i vlade za jače korištenje ICT-a te stvarno korištenje najmodernijih informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Hrvatska je u segmentu tržišnog, političko-regulatornog te infrastrukturnog okruženja na 54. mjestu, po kriteriju spremnosti za korištenje ICT-a na 47., a po rezultatu korištenja novih tehnologija na svim razinama - individualnoj, poslovnoj i javnoj na 49. mjestu. Analiza pokazuje da se Hrvatska nalazi na 77. mjestu u području tržišno okruženje, a na 67. mjestu u političkom i regulatornom okruženju.

Pozicija Hrvatske u odnosu na prethodnu godinu u području tržišnog okruženja posljedica je pogoršanja ocjena razvijenosti klastera, slobode tiska, lakoće osnivanja poduzeća, tereta vladine regulative i tereta poreza, dok je pozicija u području političkog i regulatornog okruženja rezultat niskih ocjena pravnog sustava, odnosno sudstva. Posebno se u području zaštite vlasničkih prava pozicija Hrvatske pogoršala za 27 mjesta u odnosu na 2008. godinu, navode iz NVK.

"Hrvatska se već posljednje tri godine nalazi među prvih 50 zemalja na svijetu, ali nikako u onoj skupini kojoj trebamo pripadati - među najrazvijenijim zemalja Europske unije. Problemi su nam i dalje isti - niska raspoloživost online javnih usluga te nedovoljna apsorpcija informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poduzećima", ističe predsjednik NVK Darko Marinac i poručuje da su potrebni dodatni napori svih kako bi se ti problemi što prije otklonili.

Globalno izvješće o informacijskoj tehnologiji zajednički su izradili Svjetski ekonomski forum i INSEAD, vodeća međunarodna poslovna škola.

Iznenadili Kinezi

Prema rezultatima istraživanja, najkonkurentnija ICT zemlja na svijetu i ove je godine Danska, slijedi Švedska, a na treće su se mjesto probile Sjedinjene Američke Države. Na četvrtom je mjestu Singapur, a na petom Švicarska koja je zabilježila pad od dva mjesta u odnosu na 2007./2008.

Najveće iznenađenje od ostalih zemalja je skok Kine za čak 11. mjesta - na 46. mjesto, navodi se u priopćenju. Posljednje mjesto u ovogodišnjem istraživanju ponovno je pripalo afričkoj državi Čad kao najnerazvijenijoj zemlji svijeta.

Od Hrvatskoj susjednih zemalja najbolje je rangirana Slovenija koja je na 31. mjestu, Makedonija je na 79. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 106. poziciji (pad od 11 mjesta). Srbija je na 84. mjestu, a Crna Gora na 71. mjestu, navodi se u priopćenju Nacionalnog vijeća za konkurentnost.



NT/Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:49