ESKALACIJA ZLA

HRVATSKA JE POSTALA ZEMLJA NASILJA Huligani napadaju sportaše, mladićima je postalo normalno išamarati djevojku, govor mržnje je sveprisutan

 CROPIX

Ako se netko pita zašto su splitski huligani napali vaterpoliste Crvene zvezde koji su sjedili na Rivi i pili kavu, a jedini im je grijeh bio taj što su bili u trenirkama s klupskim obilježjima, evo mu jednostavan odgovor - zato što mogu!

Hrvatska je zemlja nasilja. Nije pretjerivanje. Nasilje i huliganizam odavno nisu rezervirani za visokorizične nogometne utakmice niti su tek povremena prateća pojava uz pijanke na seoskim zabavama.

Mladićima je postalo normalno išamarati djevojku, a mlaćenje žene i djece nešto je što mnogi doživljavaju kao dio obiteljskog rituala. Ima ravnatelja škola, poput onog Ekonomske u Zadru u kojoj se dogodilo žigosanje za vrijeme nastave, kojima vršnjačko nasilje nije ništa posebno. Verbalno, a nedavno gotovo i fizičko nasilje dio je repertoara koji politika servira iz Sabora.

Govor mržnje je sveprisutan, a na njega se slabo ili nikako reagira. Policija ne podnosi prijave za upotrebu fašističkih simbola, a Vlada izbjegava to zakonski regulirati.

Kruna svega su naša policija i sudovi. Policajci koji nerijetko ženu koja je došla prijaviti obiteljsko nasilje otprave kući s porukom neka se javi ako je opet izlema. Uostalom, nije li ministrica obitelji Nada Murganić obiteljsko nasilje požeškog župana prokomentirala riječima: “Tako je to u braku”?

Kruna su sudovi koji, kad se nešto i pokrene, uspiju ubiti postupak dok ne izgubi svaki smisao. Uzmimo Daruvarca koji je prebio 18-godišnju Zadranku. Sud je pustio na slobodu nasilnika bez ikakvih mjera opreza, znajući pritom da ima dvojno državljanstvo i može se zauvijek skloniti u BiH. I zašto bi se onda splitski huligani bojali da će biti momentalno uhićeni i kažnjeni? Imaju razloga vjerovati da neće biti sankcionirani što su napali Srbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:29