KOMENTAR

HRVATSKA SE, KAD TO HOĆE, ZNA I MOŽE ORGANIZIRATI Stožer za koronavirus se pokazao kao sjajno uigran orkestar

 
Vili Beroš i Alemka Markotić
 Darko Tomaš / CROPIX

Vjerojatno su mnogi kad je krenula saga s koronavirusom u Kinu, a onda i u svijetu, odmahnuli rukom uz komentar - koga briga, to se neće dogoditi u Hrvatskoj! No, dogodilo se i na svu sreću racionalni i pametni na vrijeme su krenuli s pripremama pa nas Covid-19 nije uhvatio nespremnima, što se u mnogim drugim stvarima u pravilu ne događa. Testovi su čekali, infektolozi, epidemiolozi, sanitarni inspektori bili su spremni “uskočiti u svakom trenutku”. I ne samo liječnici, nego i obvezni sudionici izvanrednih događanja, poput policajaca, pokazali su da znaju svoj posao i da se Hrvatska, kad to stvarno hoće, zna i može organizirati.

U pravom trenutku kormilo Ministarstva zdravstva došlo je u ruke odlučnijih, a onda je sve nekako lakše krenulo u pravom smjeru. Stožerna hrvatska ustanova, kad je riječ o infektivnim bolestima, Klinika dr. Fran Mihaljević, pokazala se kao sjajno uigran orkestar s majstoricom dirigenticom prof. dr. Alemkom Markotić koja ništa nije prepustila slučaju. Dok su neki u Hrvatskoj s podsmijehom spominjali “egzotični kineski virus”, sve je već bilo spremno za testiranje prvih pacijenta, izolacija u punom pogonu, a dodatna edukacija završena.

U trenutku kad se posumnjalo na prvi mogući slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, nije bilo panike. Barem ne kod onih na prvoj crti obrane. Stožer je proradio, granice su “očuvane”, javnost se čak dva puta dnevno informira o situaciji, nitko ne skriva nove vijesti pa jedino gdje se osjeti koronavirus su ljekarne koje u pokušaju nabave bespotrebnih zaštitnih maski obilaze zdravi građani. Opustošene su i police dućana, ali to je već posljedica internetske histerije, a ne koronavirusa.

Onaj dio koji treba biti miran i staložen svakodnevno dijeli lekcije o tome da se ozbiljan posao može raditi samo znanjem i predanošću. Kažu da je ova sjajna organizacija obrane od koronavirusa “ostatak” iz vremena Domovinskog rata kad su u Hrvatsku dolazile stotine tisuća izbjeglica, a dakako, bilo je i raseljenih iz zemlje. No, svih tih godina nije zabilježena ni jedna ozbiljna epidemija. Kako bilo, činjenice potvrđuju da je Covid-19 u Hrvatskoj stvarno dočekan kao “neprijatelj svih građana” s upravo takvim tretmanom na svim razinama, što jedino i jamči uspješnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:40