OŠTRI REZOVI

Hrvatska zastupnica u parlamentu EU, nekad veleposlanica BiH, dokaz kako nam se može podvaliti

Mi jesmo slabiji, ali smo snalažljiviji. Dobivamo novac iz hrvatskog proračuna, ne plaćamo porez u RH, a koristimo benefite, mogla bi Zovko reći kolegama u Bruxellesu
 Ronald Goršić / CROPIX

Postoji genijalna fora za sretan život - biti Hrvat iz Bosne i Hercegovine s političkom ambicijom. To je ono kada imaš i glavni teren, i odmah pored njega rezervni. Prelazak iz jednog u drugi nije prekršaj, nego nešto kao dodatni život, produžetak, mogućnost da nastaviš igrati kao da se ništa nije dogodilo. Po potrebi se Hrvat s političkom ambicijom iz susjedne Bosne i Hercegovine hrani iz dva državna proračuna jer to dokazuje da je ultrasnalažljiv - ima sve osigurano jer Hrvatska ima veliko srce ma kako malen budžet bio.

Unazad dva dana Hrvatska ima novu zastupnicu u EU parlamentu. Zastupnik u EU parlamentu trebao bi biti netko tko će zastupati Hrvatsku, njene građane i njihove interese. Dobro, zastupat će u skladu sa stavovima stranke na čijoj je listi došao do Bruxellesa, ali to će u slučaju hrvatske stranke umnogome biti stavovi koji su dobri za Hrvatsku. Zastupnik za to prima dobru lovu, mi ga preziremo jer je zbrisao i ne dijeli našu sudbinu, rugamo mu se kako je sa slabašnom podrškom birača uspio doći do međunarodnih letova na aerodromima, ali ga pažljivo pratimo i drago nam je kada uspije skrenuti pažnju zastupnika drugih država na hrvatske stavove.

Nova zastupnica Hrvatske u EU parlamentu je Željana Zovko. Rođena Mostarka, građanka Bosne i Hercegovine, u Bruxellesu će zastupati Republiku Hrvatsku. Zato jer se to tako može, zato jer je to tako HDZ ponudio građanima Hrvatske, zato što je izborni sustav posložen tako da oni koji u Hrvatskoj plaćaju porez ispadnu ovce, a i zato što je Andrej Plenković odlučio da nam je ona najbolji izbor.

Žena je mirno stajala u izbornom redu iza Davora Ive Stiera, a kako ga je na ovim izborima krenulo, tako je postao ministar vanjskih poslova. Do tada je bio zastupnik u Europarlamentu. Naravno da će Stier izgubiti mnogo novca kada s plaće eurozastupnika prijeđe na ministarsku, ali je logično da ostane uz Plenkovića. I onda se pojavilo pitanje, tko će biti Stier umjesto Stiera u Bruxellesu? Tko će biti osoba koja će umjesto njega, koji je o Hrvatskoj slušao iz predaje starih iseljenika koji su u ormaru čuvali ustaške uniforme predstavljati Hrvatsku? Da, učio je da je prava Hrvatska ono što je bila NDH, ali je zahvaljujući Franji Tuđmanu shvatio da je to greška, prošlost i nešto čega se treba odreći.

Tako je Stier napravio ozbiljnu karijeru u hrvatskoj diplomaciji i dogurao do ministarske pozicije u Vladi Andreja Plenkovića. Sve do tada, naša je zastupnica bila svojevrsni spavač. Radila je za tuđe interese, zastupala politička rješenja druge države, one u kojoj je rođena, Bosne i Hercegovine. Bila je, istina, na hrvatskim izborima kandidatkinja HDZ-a na listi za dijasporu, ali kako je HDZ nije dovoljno visoko stavio, ostala je u BiH. Nastavila je svoju diplomatsku karijeru koju je započela 2004., nakon što je radila u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Tada je postala veleposlanica i otišla u Francusku, pa Španjolsku i Rim. Na svim je tim mjestima predstavljala Republiku Bosnu i Hercegovinu. A onda je zazvonio telefon i iz Banskih joj je dvora poručeno da se spakira i ode u Bruxelles kako bi tamo predstavljala Hrvatsku.

- Da, znate, to su dvije države, ta Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ali, ima jako puno glupih birača pa ih se onda može muljati. Tako sam ja sada ovdje. Hrvatski Hrvati vole misliti da smo mi bosanski Hrvati slabašni pa su, ne bi li nam pomogli, napravili sve da ispadnemo isti kao i oni, iako nismo. Mi jesmo slabiji, ali smo snalažljiviji. Idemo na izbore u Hrvatskoj, dobivamo novac iz hrvatskog proračuna, ne plaćamo porez u Hrvatskoj, a koristimo hrvatske putovnice i benefite koji dolaze s hrvatskim dokumentima. Sada je sa mnom, eto počelo novo razdoblje. Znate, biti Hrvatica iz Bosne i Hercegovine s političkim ambicijama je kao reklamna kampanja za godišnji odmor - Živite u Bosni i Hercegovini, glasajte u Hrvatskoj i tko zna gdje ćete stanovati! – iskreno bi mogla profesorica francuskog na prvoj pauzi ispričati kolegama kako je dospjela u Bruxelles.

Problem je naravno u karakteru odluke. Zastupnica Zovko će primjerice divno obrazložiti problem optužnica protiv Hrvata u BiH. Inzistirati da BiH odustane od progona Hrvata u interesu Hrvatske. Još je najbolje ako sama iznese taj problem pa počne pričati o tome kako je nepošteno da BiH progoni njene sunarodnjake. Što je vjerojatno kolegama u Rimu još prošli tjedan objašnjavala na sasvim drugi način, braneći odluke o pritvaranju. A sve to će ići u prilog njenoj vjerodostojnosti kojom se sada Hrvatska može pohvaliti, a Bosna i Hercegovina stidjeti. Jer je jednostavno, žena promijenila stranu. A svi su ispali glupi. I to se teško može drukčije objasniti. Baš na primjeru optužnica iz Orašja. Zato je genijalna fora biti Hrvat iz Bosne i Hercegovine s političkim ambicijama. Hrvatskoj onda možeš svašta podmetnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:50