POSLAO SE POŠTOM

'HTIO SAM DOĆI KĆERI NA ROĐENDAN!' Nevjerojatna priča o čovjeku koji je cijeli svijet prošao u - sanduku!

Sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća u Londonu, australski bacač koplja Reg Spiers našao se u situaciji da si ne može priuštiti avionsku kartu za let natrag kući u Australiju. Uz pomoć svog britanskog prijatelja John McSorleyja smislio je način kako da stigne na kćerkin rođendan i vidi suprugu. Zajedno su osmislili plan i izgradili drveni sanduk u kojem se Spiers uspio prevesti noseći sa sobom tek dvije konzerve špageta, bocu voćnog soka i nešto slatkiša. Sanduk je bio napravljen s bočnim trakama i pojasom, da se Spiers može držati čvrsto prilikom ukrcaja u avion. Isto tako, kutiju je dizajnirao da može izaći i malo prošetati dok je avion u zraku. Da ne bude sumnjiv teret, na sanduku su bile otisnute specifikacije za plastične emulzije.

Ono što je uslijedilo je 63-satni put preko tri kontinenta. Ali nije prošlo sve glatko - već u Parizu uslijedila mu je odgoda od 24 sata zbog magle, a jadni Reg u tim trenucima nije smio izaći iz kutije. Novi problem je nastao u Indiji kada je radnicima u zračnoj luci sanduk s Spiersom ispao s viljuškara, a iscrpljeni 'švercer' usput je i dehidrirao...

Ipak, Spiers je sve preživio i uspješno ostvario svoj naum. Priča je bila predmet medijskog cirkusa nakon što je Spiers zaboravio javiti svom prijatelju u Londonu da je stigao sretno te je ovaj u panici kontaktirao medije. Ono što slijedi jest pomalo scenarij nekog filma. Naime, od tog događaja, Spiers je živio 'izvanredan' život, u kojem je proputovao cijeli svijet sa svojom ljubavnicom, koristeći lažne identitete i krijumčareći opojne droge za međunarodne lance droge. Bio je tražen pod 3 različita identiteta u 3 različite države. Privodili su ga tri puta. 1981. godine, on i njegova ljubavnica, pod pseudonimom „Annie“, su bili optuženi za krijumčarenje hašiša iz Indije u Australiju u vrijednosti 1,2 mil. dolara.

Dok su bili na slobodi uz jamčevinu, pobjegli su u Indiju. U bijegu su morali nekako zaraditi novac pa je 1983. godine Reg ponovno bio uhvaćen u Mumbaiju. Policija je u optužbi službeno izjavila da su on i Annie pokušali prokrijumčariti hašiš pričvršćen za dno čamca. Par je neko vrijeme proveo u odvojenim zatvorima i uz puštanje s jamčevinom opet su prebjegli natrag u zemlju. Treći put je uhićen 1984. pri pokušaju krijumčarenja heroina iz Šri Lanke za Amsterdam.

U Colombu je bio osuđen na smrt, ali je presuda na kraju bila poništena. Australske vlasti su ga prebacile natrag u Adelaide, gdje je odslužio više od 3 godine za kaznena djela iz 1981. godine. U 2012. godini Reg se pojavio na sudu pod optužbom za kultiviranje i trgovinu kanabisa u komercijalne svrhe te ilegalno posjedovanje oružja. U 2013. godini zbog nedostatka dokaza prekršajni sud je odbacio sve otpužbe protiv njega.

Spiers danas ima 73 godine, živi u Adelaideu sa svojom novom partnericom i dva psa, te je i dalje bliski prijatelj s obitelji McSorley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:31