Hubble je punoljetan

Serijom spektakularnih slika koje prikazuju sudare galaksija prije nekoliko dana proslavljen je 18. rođendan svemirskog teleskopa Hubble. Lansiran je 24. travnja 1990. godine po cijeni od dvije milijarde, a ime je dobio po slavnom američkom astronomu Edwinu Hubbleu koji je otkrio da se svemir širi.



Velik poput autobusa, oko 12,5 tona teški svemirski teleskop koji Zemlju obilazi na visini od 600 kilometara, u proteklih je 18 godina poslao gotovo milijun fotografija koje su uvelike izmijenile naše predodžbe o svemiru.



Neke od tih fotografija, poput rađanja zvijezda u Maglici Orla, stekle su ikongrafski status. Ništa manje spektakularne nisu ni snimke A1689-zD1, jedne od najstarijih galaksija, kao i slike ostataka zvjezdanih eksplozija u Mliječnoj stazi.



No, nije uvijek u povijesti Hubbleova teleskopa bilo sve tako blistavo. Njegova je gradnja, zamišljena kao zajednička inicijativa NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA), počela 1977. godine, a dovršena osam godina kasnije. No, zbog katastrofe letjelice Challanger, koja je eksplodirala nakon lansiranja 1986. godine odnijevši u smrt sedam astronauta, lansiranje teleskopa odgođeno je za četiri godine.



No, bilo je to veliko razočarenje jer se ubrzo nakon lansiranja pokazalo da je teleskop “kratkovidan” te stoga na Zemlju šalje mutne slike. Taj nedostatak ispravljen je 1993. godine kada je posada letjelice Endeavour otklonila kvar instaliravši mu novo zrcalo. Hubbleov teleskop ponovno je servisiran 1997. i 1999. godine, dok se nova misija popravka očekuje u kolovozu ove godine.



Tom prilikom astronauti bi trebali izmijeniti baterije i sustav upravljanja teleskopom, zatim instalirati kameru WFC 3 osjetljivu na vidljivu, ultraljubičastu i infracrvenu svjetlost te svemirski spektograf (COS). Planirana misija servisiranja stajat će 900 milijuna dolara, no uvelike će povećati Hubbleove promatračke mogućnosti te produljiti životni vijek teleskopa do 2013. godine.







U međuvremenu, NASA uvelike obavlja pripreme za konstrukciju “Hubbleova sina”, svemirskog teleskopa “James Webb” koji bi trebao stajati oko 4,5 dolara, a bit će lansiran 2013. godine.


Tanja Rudež
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:46