JUTARNJA PROPOVIJED

I Isus je bio dijete

Evanđelist Luka imao je prilike razgovarati s Isusovom majkom Marijom - na što posebno upozorava dr. fra Bonaventura Duda u bilješkama uz knjigu “Evanđelje riječima četvorice evanđelista”. Tako imamo svjedočanstvo o Isusovu djetinjstvu izravno iz usta njegove majke.

Zanimljivo je kako Marija to jednostavno i mudro pripovijeda i kako Luka - grčki naobraženi liječnik - pazi da izvještaj bude točan. Bilo je u raznim spisima iz onih stoljeća pokušaja da se Isusa odmah od rođenja prikaže mudrim, učenim kao da je u tijelu djeteta sakriven odrasli čovjek. Luka u tu napast ne upada. Danas čitamo: “A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila u njemu” (Lk 2, 40).

Luka se, očito, ne boji da bi ga čitatelji mogli krivo shvatiti. Isus od prvog časa ljudskog života nije odrasli čovjek. On je, eto, pravo ljudsko dijete koje naravno mora rasti, učiti, snalaziti se u svijetu koji ga okružuje. On osobno jest Bog Sin - druga božanska osoba - milost je Božja u njemu, ali kao čovjek još je dijete. Zanimljivo je da je Marija, zajedno s Josipom, tako doživljavala rast svoga djeteta. Bez pokušaja da išta umjetno uljepša. Dijete će tek sa 12 godina pokazati da mu je i kao čovjeku poznato tko mu je vječni Otac. I to će biti kao usput rečeno - a on će nastaviti rasti da postane odrasli čovjek za cijelu bogoljudsku odgovornost. Pisci legendi o malom Isusu nisu imali to majčino Marijino iskustvo, pa su pričali čudesa u apokrifnim spisima. Marija se je, eto, pobrinula da nam Luka pomogne znati istinu o ljudskom rastu Božjega Sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 06:13