Igor Cukrov pobjednik Dore

OPATIJA - Tončiju Huljiću isplatilo se prekršiti vlastito obećanje. Čuveni splitski skladatelj prije dvije godine samom je sebi, zbog nekoliko osrednjih plasmana zaredom, obećao da se više nikad neće vratiti na “Doru”. No, Igor Cukrov, mladi Splićanin kojeg je upoznao tijekom spektakla “Operacija Trijumf” ponovo ga je vratio u Opatiju, gdje je danas njegova pjesma “Lijepa Tena” pobijedila.







FOTOGALERIJA
- Ne znam što da kažem. Izvan sebe sam. Plačem, a istodobno se i smijem. Meni ovo mnogo znači. Glazba je moj život, a ni u snu se nisam nadao da ću pobijediti na ‘Dori’ iako su mi mnogi od samog početka govorili da sam favorit - kazao je Igor Cukrov, pobjednik ovogodišnje ‘Dore’ koja je bila u znaku prehlada, viroza, neobičnih scenskih nastupa i još neobičnijih stylinga, te prognoza raznoraznih gatara. Tako je jedna od vidovnjakinja uoči “Dore” kazala da će u Opatiji pobijediti Huljićeva pjesma, te da će sama “Dora” biti u znaku namještaljki i skandala.







rubrike

SPEKTAKLI
više iz
S njom se, ispalo je, složio Alen Vitasović, čija je pjesma “Tamo gdje ljubav počinje” svoj početak i kraj imala u polufinalnoj večeri “Dore”. Ohrabren pokojom čašicom vina i vidno nezadovoljan takvim ishodom, Vitasović je izjavio da je ovogodišnja “Dora”, baš kao i sve dosadašnje, namještena, a svoj loš plasman obrazložio je time što on nikom ništa nije platio niti je ikoga potplatio.



No, optužbe istarskog glazbenika nisu dirnule članove stručnog ocjenjivačkog suda, kao ni njegove kolege glazbenike, koji su se u Opatiji više bavili time treba li klapske pjesme uopće pustiti na festivale zabavne pop-glazbe kakva bi “Dora” trebala biti.



- Bilo bi jako dobro da jedne godine na Eurosong napokon pošaljemo neku klapu kako bismo razriješili dilemu trebaju li nam sastavi poput inače visokokvalitetne i visokoplasirane klape “Intrade” na “Dori” ili ne. Ako se klapa na Eurosongu visoko plasira, onda to znači da mi, skladatelji takozvane zabavne glazbe, ne prepoznajemo svjetske muzičke trendove.



A ako klapa na Eurosongu loše prođe, onda bi ti sastavi, po meni, ubuduće ipak svoje mjesto pod suncem umjesto na ‘Dori’ trebali traziti na Splitskom, Zadarskom ili Festivalu klapa - kazao je Zrinko Tutić, čija izvođačica Danijela Pintarić, pokazalo se to u Opatiji, ipak nije ni do koljena Maji Blagdan i “Svetoj ljubavi” koja je sredinom devedesetih osvojila četvrto mjesto na Eurosongu.



No, Danijela ipak spada u gornji dom glazbenika koji su se natjecali za svibanjski odlazak u Moskvu. Ovog vikenda nagledali smo se i naslušali doista svega i svačega. Na pozornicu Kristalne dvorane hotela Kvarner izašli su tako bendovi koji inače sviraju na svadbama, poput splitske grupe “Viva”, lažna violinistica Vedrana Linardić koja je uz pomoć gudala svojom ljepotom trebala popraviti estetski dojam scenskog nastupa Marija Lipovšeka Battifiace, u trenirke odjeveni plesači Franke Batelić čija pjesma neodoljivo podsjeća na trideset godina staru uspješnicu “One Way Ticket” grupe Boney M... Pobjednik Cukrov među takvom konkurencijom doista je stršio poput sokola u kokošinjcu, međutim, za dva mjeseca vidjet ćemo hoće li se to ponoviti i na Eurosongu gdje će rivali, nadajmo se, ipak biti žešći.







Jer, nakon svega što smo tijekom vikenda čuli i vidjeli, možda je vrijeme da se HTV zapita treba li dogodine razmisliti o promjeni načina izbora hrvatske pjesme predstavnice za Eurosong. Treba li se ugledati u zemlje koje izabiru najboljeg pjevača za kojeg onda najjači skladatelji pišu namjensku pjesmu? Ili bi trebalo pojačati ulogu stručnog ocjenjivačkog suda nauštrb televotinga?



Možda bi to stimuliralo naše ponajbolje skladatelje na pisanje boljih pjesama i na “Doru” vratilo neke dobre pjevače koji se na tom natjecanju sve rjeđe pojavljuju jer se ne žele dovesti u situaciju da ih djeca (koja su, pokazalo se, najrevniji glasači) nezasluženo u konačnom poretku dovedu na dno ljestvice.





- Još se nisam čuo s mamom i tatom, jer mi je mobitel isključen. No, poznavajući ih, siguran sam da su reagirali emotivno, poput mene. Sada se grle i nazdravljaju časom dobrog vina - kazao je koju minutu nakon pobjede slavljenik, 24-godišnji Igor, kojeg je u Opatiji od njegovih najbližih pratila samo sedam godina mlađa sestra Barbara.



- Priznajem da sam pomalo praznovjeran i da imam neke svoje rituale uoči meni važnih događaja u životu. Pjevanje je moj posao, pa nisam želio da me u Opatiji prate ni roditelji, ni djevojka Adela. Ali je zato u takvim situacijama uz mene uvijek moja sestra Barbara, koja također pjeva i ima svoj bend - kazao je Cukrov, dodajući da su i sestra i on ljubav prema glazbi naslijedili od oca koji u svira trubu, ali i od majke koja se ima savršen sluh.



- Mama i tata najvjerojatnije me neće pratiti ni na Eurosong u Moskvu, nego će za mene navijati gledajući televiziju. Dat ću sve od sebe da udjemo u finale, a poslije kako Bog da - govori Igor, student treće godine teologije, koji ce, kako je kazao, studij sada zbog glazbe ipak malo staviti sa strane.

Cukrov: Izvan sebe sam! Plačem i smijem se

- Ne znam što da kažem. Izvan sebe sam. Plačem, a istodobno se i smijem. Meni ovo mnogo znači. Glazba je moj život, a ni u snu se nisam nadao da ću pobijediti na ‘Dori’ iako su mi mnogi od samog početka govorili da sam favorit - kazao je Igor Cukrov, pobjednik ovogodišnje “Dore” i uzbuđeno nastavio.



Kuloarske prognoze favorita ovogodišnje 'Dore' pokazale su se nepogrešivima. Kao što se nagađalo dobrih tjedan dana uoči početka manifestacije, pobijedio je Igor Cukrov. Drugoplasirani su momci iz klape Intrade, a treće mjesto osvojile su djevojke iz grupe Feminnem.



Ivan Gamulin Gianni osvojio je četvrto mjesto, ostavivši iza sebe Ariu, Čagera Zoca i Papak Dance Company, Franku Batelić i Dražena Žanka. Mario Battifiaca, koji je na ‘Doru’ ušao kao rezerva, plasirao se na deveto mjesto, Mijo Lešina je deseti, a jedino iznenađenje je jedna od favoritkinja Danijela Pintarić, koja je u konačnici osvojila loše jedanaesto mjesto. Začelje finalne ljestvice pripalo je Ani Bebić, Denisu Dumančiću, Hariju Rončeviću i grupi Rusway, dok je na posljednjem mjestu završila skupina Viva.

Drugoplasirana klapa Intrade



Klara Rožman
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:57