Maslinovo ulje užasno je plemenit proizvod. Uživamo u njegovu mirisu, okusu, čak i boji, koja se jako razlikuje od sorte do sorte, od podneblja do podneblja, od gotovo travnato zelene do zagasito žute. Imamo sreće što naša zemlja proizvodi neka od najboljih maslinovih ulja na svijetu.
Što onda misliti o restoranu u kojem nešto važno i plemenito poput maslinova ulja dobijete na stol u boci s raspršivačem?
Razumijem sve moguće mjere štednje, ali takvo što je naprosto neuljudno i prema samom restoranu i prema gostima te pokazuje koliko nedostatak osjećaja za detalje - a ovdje se radi o važnom detalju - može narušiti cjelokupni dojam o restoranu.
Mjesto radnje je Il Secondo, inače sasvim dobar restoran u Novom Zagrebu, odmah do Avenue Malla (Il Secondo je, zapravo, jedini dobar restoran u cijelom Novom Zagrebu).
Šank bez pristojnog viskija
Prije nego što ga počnem hvaliti, želio bih istaknuti još nekoliko propusta na razini detalja. Primjerice, poslije ručka želio sam popiti viski, ali na šanku nije bilo niti jednog pristojnog viskija: danas, kada svaki Konzum drži Chivas Regal i Jack Daniels po cijenama nižim od većine dingača, takav nedostatak izbora može se pripisati jedino nemaru (i manjku osjećaja za detalje).
Nadalje, Il Secondo ne drži niti jedno ulje privatnih proizvođača, što je šteta jer Secondova kuhinja, osobito kada je riječ o predjelima, zahtijeva nekoliko kapi ulja više.
Naposljetku, čini mi se da u Capreseu nije bilo svježeg bosiljka, što je, također, neobično, budući da se svježi bosiljak u svako doba godine prodaje u svim boljim supermarketima.
A sada ono dobro.
Il Secondo je moderno i prozračno uređen, s dojmom velikog prostora, i s dobrim izborom stolova i stolica.
Jelovnik je, kako ime kaže, talijanski, s uobičajenim izborom bruschetta, salata, pršutom San Daniele, bresaolom (koje na dan našeg dolaska nije bilo), s jedno dvije strane tjestenine i s ponešto mesa, tune, kozica i brancina.
Cijene su iznimno korektne, od četrdesetak do osmadeset kuna.
Nešto su skuplji jedino steakovi, osobito biftek Rustica, ali steakovi pružaju doslovno golemu vrijednost za novac.
To znači da su porcije prevelike. Ako dva dana niste jeli, biftek Rustica - zapravo vatrosalna posuda prepuna komadića bifteka, krumpira i mini rajčica - moći ćete se izboriti s tim ukusnim, ali gigantskim jelom.
Korektna vinska lista
Kuhanje u Il Secondu razmjerno je precizno, pa su čak i ti komadići bifteka, usprkos duljem termičkom tretmanu, uspjeli ostati sočni i ukusni.
Tunin file također je vrlo korektan.
Vinska lista više je nego korektna, s normalnim cijenama za hrvatska vina, i s neuobičajeno niskim cijenama za neka jako dobra talijanska vina, poput Brunella Donatelle Colombini: radi se o vjerojatno najjeftinijem restoranskom Brunellu u Zagrebu.
Konobari su brzi, pristojni i efikasni.
Za vrijeme našeg posjeta, oko pola šest popodne, dakle u vrijeme poslije ručka i prije večere, Il Secondo nije bio prazan. Pretpostavljam, stoga, da je u vrijeme lunchbreaka sasvim solidno popunjen.
Il Secondo, u vlasništvu obitelji Boban, dobro je zamišljen restoran, koji korektno funkcionira u svom žanru: nepretenciozna vrijednost za novac s blagim talijanskim potpisom.
IL SECONDO
AMBIJENT 3,5/5
posluga 3/5
vinska lista 3,5/5
hrana 3,5/5
kreditne kartice sve
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....