JUTARNJA PROPOVIJED

Ima i vrlo školovanih vjernika!

Na 24. općoj skupštini Papinskog vijeća za laike 25. svibnja ove godine - na kojoj je sudjelovao i hrvatski kardinal Bozanić - Papa Benedikt XVI. pozvao je sve vjernike da se što određenije zauzimaju u političkom životu svojih država. Ne kriti svoje vjersko uvjerenje, nego njime prožimati političke stavove - “tražeći suglasnost sa svima kojima je na srcu zaštita života i slobode”. Politika je, upozorava papa, “važno područje za promicanje ljubavi”.

Ali - u ovim novinama 27. svibnja nalazimo, među ostalim, upozorenje vrsnog fizičara da “porast vjere u nadnaravno nije nimalo bezazleno” da “donosi mnoge opasnosti i može prouzročiti veliku štetu”.

Zna li ugledni fizičar što je rekao? Ima nas, naime, mnogo školovanih vjernika koji i stručno poznajemo suvremenu fiziku a koji istinski nastojimo živjeti nadnaravnim životom. Narav - i fizika koja tu narav na svoj način proučava - navodi nas na uzlet u nadnarav, u životni susret s Bogom Stvoriteljem. Nismo polupismeni, znamo o čemu govorimo i što o tome misle mnogi itekako učeni ljudi u svijetu.

Naš fizičar možda nije izravno mislio na taj naš svakodnevni napor da bismo nadnaravno - u izravnom zajedništvu s Bogom - živjeli. Ali riječ “nadnaravno” je u vjeronauku, u propovijedanju i osobnom životu mnogih i učenih građana vrlo prisutna i zahtjevna. Naš fizičar zacijelo nas ne želi sve ponižavati kao polupismene ili zatucane mračnjake. Kad kao vjernici govorimo o fizici, moramo je proučavati.

Kad fizičar govori o vjerskim pitanjima, mora ih poznavati. Ili o tome šutjeti ili se prepuštati neodgovornoj bahatosti - koja nas mnoge suvremeno obrazovane vjernike vrijeđa i onemogućuje zajedničko promicanje općeg dobra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 07:05