Sigurna hrana za kućne ljubimce

Industrijska suha hrana skraćuje život pasa

Von BARF je prava mesna hrana, u njoj nema ničeg skrivenog, a pod stalnim je nadzorom stručnjaka za sigurnost hrane. No, zbog sve većeg prelaska pasa na BARF prehranu, na tržištu su se pojavile i loše kopije takve hrane, koje nisu ni dobre ni zdrave za pse.
 Gečić & Tišlar / VON BARF

Psi su mesožderi i zato ih treba hraniti sa sirovim mesom, kako bi živjeli zdravije i duže, a naše dugogodišnje navike da pse hranimo s industrijskom suhom hranom loše utječu na pse, koji danas sve više obolijevaju od bolesti kao što su alergije, gastritis, dijabetes, karcinom te, posljedično, umiru ranije nego u prošlom stoljeću. Ističu to u tvrtki Von BARF, koja proizvodi zdravu, sirovu hranu za pse.

Kurt Schmidt / VON BARF

- Industrijska suha hrana za pse se temelji na mesnom i koštanom brašnu, a hrani se dodaju i velike količine ugljikohidrata, pa onda i razni sintetski minerali, vitamini i potom još i arome, boja i okusi. Međutim, vlasnici nisu svjesni koliko time štete svom ljubimcu, o čemu svjedoče i brojne svjetske statistike. Primjerice, zapanjujuća je statistika u SAD-u, koja pokazuje da danas svaki drugi pas obolijeva od nekog karcinoma - ističe Iva Peričić, direktorica Von BARF-a. U posao proizvodnje hrane je ova liječnica krenula kada je shvatila da svome psu ne može ponuditi hranu kakvu bi on trebao jesti, zbog čega su i ona i suprug napustili odlične karijere i dobro plaćene poslove u farmaceutskoj industriji i upustili se u avanturu craft proizvođača zdrave hrane za pse, danas poznatu pod imenom Von BARF. Naime, u BARF prehranu za pse se posljednjih godina polažu velike nade, riječ je o Biologically Appropriate Raw Food, odnosno biološki usklađenoj sirovoj hrani, koja se uglavnom temelji na mesu. Ovaj 'povratak' izvornoj prehrani pasa je posljedica sve neumoljivijih podataka o tome da su psi danas deblji, bolesniji i da sve kraće žive, u odnosu na prošlo stoljeće. Razlog je prvenstveno prehrana jer se izgubilo iz vida da je pas mesožder, a ne svežder, kao čovjek.

Kurt Schmidt / VON BARF

Psi su debeli i bolesni zbog krive prehrane

Postoje brojne zablude o tome jer posljedice nisu odmah vidljive.

- Često čujemo: moj pas jede industrijsku hranu i dobro mu je. No, na pitanje koliko je pas star, odgovor najčešće bude dvije – tri godine. To i je problem, pas može na takvoj hrani preživljavati neko vrijeme, ali se kod pasa, kao i kod ljudi, pravi utjecaj prehrane vidi tek u starijoj životnoj dobi. Psi koji su od malena na prirodnoj, BARF prehrani, u starosti su vitalni i zdravi i to nije izuzetak, nego pravilo – tumači I. Peričić i dodaje: - Psi su danas bolesni i umiru ranije, a isto bi se dogodilo i čovjeku, kada bi se hranio, primjerice, isključivo juhama iz vrećice i to onom suhom tvari, bez ikakve pripreme. Zaboravljamo da je pseći predak vuk, a znamo kako se vukovi hrane. Puno se rasprava vodi o tome jesu li psi postali svežderi, za razliku od vukova, a provedena su i brojna istraživanja o tome. Psi su se, neminovno, prilagodili prehrani koju im čovjek već dugo nudi, neki od njih i bolje probavljaju ugljikohidrate od vukova. Međutim, to ih ne čini svežderima. Razlike se najbolje vide kada ih hranite isključivo BARF hranom i postupno uočavate promjene na svom psu: dlaka im postaje sjajnija, raste im životna energija, zubi postaju bjelji, probava idealna, a stolica tvrda i laka za skupljanje - objašnjava I. Peričić. Dodaje da to, na žalost, ne znači da je baš sva BARF hrana na tržištu zdrava i onakva kakvu psi trebaju jesti. Mnogi su, naime, prepoznali trend rasta korištenja BARF hrane, pa zloupotrebljavaju namjere vlasnika pasa da svojim ljubimcima ponude zdravu i kvalitetnu hranu. Stoga, nude jeftinu hranu, mljeveno sirovo meso, sumnjivog podrijetla i sastava, zovu je BARF, a ona nije ono što bi trebala biti, a nije ni zdrava, ni dobra za pse. Štoviše, sirovo meso sumnjivog podrijetla, kojim se loše manipulira van hladnog lanca i bez ikakve kontrole, može biti vrlo opasno, ne samo za zdravlje pasa, nego i za zdravlje ljudi, a pogotovo djece i starijih osoba, koji žive s njima u kućanstvima.

Gečić & Tišlar / VON BARF

Jeftinoj hrani treba provjeravati porijeklo

- Baš kao što čovjek mora sve više paziti kakvu hranu jede i gledati njezino porijeklo, isto je i s prehranom za pse. Ako svom psu, baš kao i sebi, želite dobro, onda ćete tražiti onu hranu koja izgleda kao hrana. Dakle, za psa mesoždera, to je meso. A to meso treba proći niz zdravstvenih ispitivanja, imati dokazano porijeklo, kontrolirane procese proizvodnje, treba ga pakirati i skladištiti u skladu sa strogim zakonskim zahtjevima i to sve uz pomoć najmodernije tehnologije. Mi, primjerice, biramo kod koga kupujemo meso i kakve je kvalitete. Svi su sastojci primjereni za prehranu ljudi i puno se truda ulaže u odabir najboljih sastojaka. Npr. češnjak u našoj hrani za pse nije kineski, već od ove godine imamo hrvatski OPG, koji je za nas zasadio češnjak, kako bi bili posve sigurni u njegovo podrijetlo. Proizvodnju i pakiranje ne prepuštamo drugima, već sami kontroliramo cijeli proces. Zato u svakom trenutku možemo garantirati kvalitetu, nema ničega skrivenoga u našim proizvodima. Hranu proizvodimo u Hrvatskoj, u tvornici u Bjelovaru, a voditelj proizvodnje je osoba s 35-godišnjim obiteljskim iskustvom u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina. Onako kako hranimo sebe, takvu kvalitetu nudimo i svojim i tuđim ljubimcima i zaista mislim da je to jedini ispravan put - kaže I. Peričić. Dodaje da njihove proizvode i higijensko-zdravstvenu ispravnost stalno nadzire Euroinspekt Croatiakontrola, laboratorij u Zagrebu, a imaju i niz potrebnih certifikata, koji dokazuju ispravnost hrane. Njihov sustav kontrole kvalitete osigurava stalnu kvalitetu i ispravnost hrane (sljedivost, mikrobiološku ispravnost, standardizirani recept). Zaključuje da je u tome i osnovna razlika između jeftine hrane na tržištu i one koju oni nude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:23