Ingra na gubitku zbog Arene Zagreb

Na manju dobit, navode iz Ingre, najveći su utjecaj imali povećani operativni i financijski troškovi nastali u posljednjem kvartalu 2008. godine, kako bi najveći Ingrin projekt, projekt sportske dvorane "Arena Zagreb" bio dovršen i isporučen u dogovorenom roku.

Iz Ingre ističu da je ta investicija u iznosu većem od 700 milijuna kuna dovršena u planiranom roku od 500 dana i predstavlja značajnu referencu. Dodaje se da su na poslovanje u prošloj godini utjecali i jednokratni troškovi akvizicija i ekspanzije na nova tržišta, kao i troškovi otvaranja međunarodnih predstavništva, tenderiranja za velike projekte, koje kao vlastiti rizik u jednokratnom iznosu financira društvo.

Ukupni prihodi Ingre u prošloj su godini iznosili 1,039 milijardi kuna te su prema 2007. povećani za 49 posto, dok se kod operativnih prihoda bilježi rast od 44 posto, na 1,01 milijardu kuna. Istodobno su ukupni Ingrini rashodi povećani za više od 61 posto, na 1,02 milijarde kuna.

Iz Ingre ističu i da je prošle godine ta tvrtka u vlastite investicijske projekte i akvizicije uložila više od 300 milijuna kuna. Nakon nekoliko godina izuzetne ekspanzije, ističu iz Ingre, tvrtka će naredno razdoblje iskoristiti za "konsolidiranje poslovanja na razini cijele Grupe".

"Slijedi i preispitivanje odnosa prema svakom povezanom društvu. Dodatno, Uprava Ingre pojačala je aktivnosti na inozemnim tržištima s izraženom potrebom za većim ulaganjima u investicijske projekte u infrastrukturu kao i objekte javne namjene", navode iz Ingre. Dodaju da će ukupna vrijednost projekata Ingre, od 400 milijuna eura, u dijelu u kojem se odnosi na realizaciju i financiranje vlastitih projekata imati produženi tijek realizacije.

"Imajući u vidu otežane uvjete poslovanja zbog financijske i gospodarske krize kao i globalnog usporavanja gospodarskih aktivnosti za koje se predviđa da će se prožimati tokom cijele godine, Ingra je u suradnji sa financijskim partnerima, od čega ponajviše poslovnim bankama osigurala uvjete za uspješnu realizaciju i dovršetak investicijskih projekata društva koji su u tijeku", navode iz tvrtke.

Među tim su projektima primjerice infrastrukturna izgradnja na području Dubrovačko-neretvanske županije, trgovački centar "Arena" te izgradnja staračkog doma sa stacionarom, a u planu poslovanja za naredno razdoblje Ingra ima i "visoke aspiracije na tržištu Alžira, trenutno najznačajnijem izvoznom tržištu".



NT/Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:27