GUBITNIČKA ATMOSFERA

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ STOŽERA I STRANKE PRED OZBILJNIM TURBULENCIJAMA 'Slijedi udar na Plenkovića, a on će krivnju svaljivati na druge'

 
Prizori iz stožera Kolinde Grabar-Kitarović
 Goran Mehkek / Tomislav Krišto / Hanza Media

- Ovo je jasna poruka da nam nakon dvaju izgubljenih izbora, najprije europskih, a sada predsjedničkih, na parlamentarnima slijedi debakl ako se nešto temeljito ne promijeni - kazao je sinoć jedan istaknuti član HDZ-a nakon što je njihova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović izgubila izbore, a Zoran Milanović postao novi predsjednik Hrvatske.

U stožeru je vladala loša atmosfera, HDZ-ovci su bili razočarani, očekivali su pobjedu, ali bilo je i onih koje poraz Grabar-Kitarović nije iznenadio.

Turbulencije

- Nisam iznenađen, očekivao sam ovako nešto, a razlog je koalicija sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem - kazao je jedan član HDZ-a.

Većina HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali sinoć u stožeru složila se da u HDZ-u slijede ozbiljne turbulencije.

- Sada je očito da HDZ ima veliki problem koji se ne može više zanemarivati. Mislim da će uskoro uslijediti udar na Andreja Plenkovića - kazao je još jedan član stranke.

A da HDZ-u slijede burni dani nakon poraza Grabar-Kitarović, dalo se naslutiti i nakon izjave Mire Kovača koji će biti jedan od protukandidata Plenkoviću na predstojećim unutarstranačkim izborima.

- Grabar-Kitarović na neki je način platila cijenu za politiku HDZ-a. Ovo je poruka HDZ-u i našoj kandidatkinji, i mi ćemo morati neke stvari promijeniti, ako želimo pobijediti - kazao je Kovač sinoć novinarima, komentirajući izborne rezultate.

Istaknuo je kako smatra da su birači HDZ-a i desnog centra koji su konzervativniji drugi put poslali poruku.

- Ta se poruka nije dovoljno shvatila u HDZ-u i zato imamo ovakav rezultat, koji je za nas loš. Tako ne možemo ići na parlamentarne izbore - kazao je Kovač koji je na kraju čestitao Milanoviću na pobjedi.

Dio HDZ-ovaca sinoć je komentirao kako će šef stranke Andrej Plenković sada sigurno pokušati krivnju za poraz na nekog drugog.

- Sada će se sigurno vijećati, sastančiti, analizirati rezultate. Mislim da će Plenković kao alibi za ovaj poraz koristiti to da je HDZ učinio sve što je mogao za Kolindu, ali da su to personalizirani izbori te kako je najviše toga bilo na njoj. Sigurno će reći kako je, eto, čak angažirao i svog zamjenika Milijana Brkića, te da se nije moglo ništa. No, za mene je glavni krivac Plenković - kazao je sinoć još jedan član stranke.

Dodaje kako je već iz nekih izjava glavnog tajnika Gordana Jandrokovića zaključio da će se krivnja pokušati prebaciti na Milijana Brkića koji se u kampanju Grabar-Kitarović uključio nakon prvog izbornog kruga. Jandroković je sinoć, među ostalim, kazao kako strategija nije bila pobjednička te da je kampanja bila desnija no što je u njihovom stilu.

- Ta odluka je bila na razini stožera koji je odlučio voditi kampanju. Tražili smo rješenja nakon prvog kruga u kojem nismo ostvarili željeni rezultat i pokazalo se da ta vrsta politike, desnija od one koju vodi HDZ, nije bila dovoljna za pobjedu - rekao je Jandroković.

Neki članovi sinoć su komentirali kako bi upravo Milijan Brkić mogao odigrati bitnu ulogu na unutarstranačkim izborima.

- Ne vjerujem da će se on kandidirati, ali će sigurno biti ključan za odabir kandidata za novog šefa HDZ-a - smatra jedan član stranke.

Inače, sinoć u stožeru, mišljenja oko angažiranja Brkića u kampanji bila su podijeljena. Neki HDZ-ovci s kojima smo sinoć razgovarali smatraju da je to bio dobar potez.

- Podigao je BiH, ali ne može ni on mnogo učiniti za desetak dana - komentirao je jedan od naših sugovornika.

Uzimanje glasova

Drugi dodaje kako bi Grabar-Kitarović, da nije bilo njega, dobila 35 posto.

Dio HDZ-ovaca, međutim, kaže kako je odluka da se Brkića angažira bila loša.

- Mislim da je to bila greška. To se u Zagrebu ne može “prodati” - kazao je jedan HDZ-ovac.

Jedan je član, pak, istaknuo kako je ovo zajednički poraz Plenkovića i Brkića.

- Mi nismo naučili lekciju s europskih izbora. Tada nam je dio desnih glasova uzela Ruža Tomašić, a protestne Mislav Kolakušić. A sada nam je desne glasove pokupio Škoro, a ostale Zoran Milanović. Mislim da nas je Milanović dobio na borbi protiv korupcije. To je bio ključ, a mi smo se “utalili” s Milanom Bandićem - komentirao je jedan HDZ-ovac, dodajući kako nije ni čudo da su na kraju izgubili.

Neki su sinoć komentirali kako su Andrej Plenković i vrh stranke učinili sve što su mogli u ovoj kampanji.

- Mislim da se stranka dosta angažirala, posebno u drugom krugu, svi smo “zapeli”, ali jednostavno nije išlo. Ne može ni Plenković, koji se zaista potrudio, učiniti čudo nakon svih onih gafova koje je učinila sama Grabar-Kitarović - kazao je jedan sugovornik blizak vodstvu stranke.

Pozicija

Dio razočaranih HDZ-ovaca sinoć je ipak kao najvećeg krivca vidio Andreja Plenkovića, jer je, kažu, on taj koji je šef.

- On se odvojio od svog naroda. Od Istanbulske je krenulo sve nizbrdo. Ne može se u deset dana skupiti nešto što se dugo cijepalo - kazao je naš sugovornik, dodajući da se Plenkovića što prije treba “riješiti” iz stranke.

Neki članovi stranke kažu kako bi Plenković mogao izbjeći održavanje unutarstranačkih izbora prije parlamentarnih. Procjenjuju da bi se Plenković za parlamentarne izbore mogao odlučiti protkraj hrvatskog predsjedanja EU te tako izbjeći bitku s protukandidatima. Ako bi dobio parlamentarne izbore, malo tko bi poslije na unutarstranačkim pokušao ići na njegovo rušenje.

- I to je jedna opcija na koju Plenković može igrati da zadrži svoju poziciju na čelu HDZ-a - komentirao je sinoć u stožeru još jedan član HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:44