Internet za mladi mozak

ZAGREB- Ako želite održati mladenački i zdrav mozak u srednjim i starijim godinama, surfajte po internetu jer tako tjerate sive stanice da ubrzano rade, tvrde znanstvenici. Pokusi provedeni na kalifornijskom sveučilištu pokazali su da se pretraživanjem interneta mozak aktivira znatno više nego čitanjem knjiga, vrlo slično kao pri rješavanju zahtjevnih križaljki i slagalica - ali i da je za to potrebna praksa.



- Rezultati istraživanja nedvojbeno pokazuju da nove kompjutorske tehnologije imaju pozitivan fiziološki učinak na starije osobe - rekao je dr. Gary Small koji je predvodio istraživanje, prvo koje se pozabavilo djelovanjem interneta na rad ostarjelog mozga i niz promjena koje neizbježno utječu na njegovo funkcioniranje.



U pokusima u Kaliforniji sudjelovalo je 24 ispitanika u dobi od 55 do 76 godina, s tim da je polovica ispitanika već imala iskustva s internetom, a drugoj polovici ovo je bio prvi susret; inače su dvije skupine bile vrlo slične po godinama, obrazovanju i zastupljenosti spolova.Obje su skupine pretraživale internet i čitale knjige dok su im znanstvenici pritom snimali mozak magnetskom rezonancom koja bilježi čak i vrlo sitne promjene u moždanoj aktivnosti.





Kod svih je sudionika primijećeno kako se mozak aktivira pri čitanju, posebno područja koja kontroliraju jezične sposobosti, te sposobnost čitanja, pamćenja i vizualiziranja, smještena u raznim dijelovima mozga. Surfanje po internetu, međutim, pokazalo je veliku razliku između dvije skupine: dok je kod svih sudionika zabilježena moždana aktivnost u istim dijelovima mozga kao i kod čitanja, kod onih iskusnih na internetu ta je aktivnost bila dvostruko jača, a pritom su se aktivirala i druga područja, odgovorna za odlučivanje i složeno razmišljanje.




Marta Štoos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:57