KOMENTAR

INTERVENTNI POLICAJAC IZ SPLITA NE MOŽE SE VADITI NA EMOCIJE Svojim postupcima sigurno nije štitio novinare, to bi trebalo biti jasno i sindikatu

 
 HRT

"Ajmo, udalji se, nemam ja tebi šta objašnjavat! Ja sam policajac Luka Kokeza!, naređuje korpulentni policajac dok s motorole sluša zapovijed svog nadređenog.

"Ali, gospodine ja sam odrađujem svoj posao. Ovo su moji kolege, ministar Beroš, kolega Capak, ravnatelj Milina, doktorica Markotić"; blagim tonom govori mu Davor Božinović, šef Nacionalnog kriznog stožera i ne diže glas.

"Što vi odrađujete odrađujem i ja. Ja vama izdajem zapovijed gospodo i ne želim vas nikoga ovdi vidit"; odlučan je interventni dok ga milijuni uživo gledaju kako provodi zakon u djelo.

"Mi smo ovdje već sat vremena, znate što smo mi već odrađivali dosad, na koliko pitanja novinara odgovorili!"; pokušava ga smekšati Božinović.

"I to je vaš problem. Nemam se ja što s vama raspravljat. A'mo ima da se svi raziđete odavde. Samo s druge strane, ajmo!"; već vidno iznerviran zapovijeda Kokeza. Zdvojni Božinović, Beroš, Markotić i Capak, novinari i snimatelji razilaze se u razvučenoj koloni prema Nehajskoj. Kokeza viče za njima: "Ja ovo radim samo da zaštitim vas i sebe!" Pokušali smo najzanimljivije dijelove snimke postupanja splitskog policajca prema ekipi HRT-a preslikati na ovaj zamišljeni nemogući scenarij.

Splitska policija već se ispričala zbog postupanja svog djelatnika, iako je i ministar oprezno najavio da će se sve ispitati prema pravilima, Sindikat policije Hrvatske, najveći i najreprezentativniji već je stao u obranu splitskog policajca. Uvažavaju, kažu oni, medije, ali reakcija se svodi na sljedeće: "Nemaš se ti što prepirati i objašnjavati s policajcem. Imaš biti kuš i "postupi po naređenju, pa se žali!".

Odbacuju oni i tvrdnje iz splitske policije da je ovakvo postupanje neprimjereno i da je naštetilo ugledu policije. Naprotiv, sve je to bilo u cilju zaštite zdravlja. Priznaju doduše, da emocije mogu biti izrazitije naglašene. E pa ne mogu i ne smiju biti. Jer, riječ je o interventnom policajcu koji je i više plaćen, bolje je obučen.

Prilaziti novinarskoj ekipi koja je desetak metara udaljena od ulaza u dom i vozila hitne pomoći bez maske, rukavica i pritom im govoriti da to čini zbog njihova zdravlja i sigurnosti je prilično neuvjerljiva. Da se razumijemo, ovakve su situacije sve češće prisutne u postupanju policije, ali, istine radi, mora se reći da većina policajaca radi svoj posao i obazrivo i profesionalno. I da je vrlo brzo reagirala na ispade i u Zagrebu i Splitu.

Ali, baš zbog neargumentiranog pravdanja policijskih sindikalista ovakva postupanja moraju biti pod povećalom javnosti. Da iznimke ne bi postale pravilo koje bi nas moglo odvesti u opasne situacije kad sila nadvlada razum. Sindikatu policije vjerojatno je poznato da primjena policijskih ovlasti uvijek mora biti razmjerna svrsi postupanja i da je to jedno od temeljnih načela policijskog postupanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:29