PANIKA NA KANARIMA

INVAZIJA GMAZOVA Kalifornijske kraljevske albino zmije preplavile su otoke

Varazdin, 020611.U palaci Herzer organizirana je izlozba egzoticnih zivotinja. Na izlozbi su se mogli vidjeti zmije, paukovi i ostale egzoticne zivotinje.Na slici: Burmanski albino piton JelenaFoto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kalifornijske kraljevske albino zmije preplavile su španjolske Kanarske otoke, prijeteći istrebljenju autohtone populacije ptica i guštera, upozorili su u srijedu stručnjaci, a još se ne zna kako će na tu "invaziju" reagirati gosti u toj popularnoj turističkoj destinaciji.

Zmije, koje nisu opasne za ljude, stigle su na otočje kao kućni ljubimci prije nekoliko desetljeća i dok su neke pobjegle, neke su nasavjesni vlasnici namjerno pustili iz terarija. Iako je glavni otok u Kanarima već istrijebio oko dvije tisuća kraljevskih zmija, one se brzo množe zahvaljujući pogodnim klimatskim uvjetima i izostanku prirodnih predatora.

Držanje zmija kao kućnih ljubimaca je od 2011. zabranjeno. Najugroženija vrsta na Kanarima su veliki gušteri koji su vrlo osjetljivi na invazivne vrste.

Stručnjaci za invazivne vrste sastaju se ovaj vikend kako bi dogovorili načine borbe za smanjenje broja zmija, no problem je što one veći dio godine provode pod zemljom pa ih je njihovo istrebljenje mukotrpan posao. U tijeku je obuka pasa i sokolova koji bi trebali pomoći u lovu na zmije. Cijeli projekt koštat će skoro 1,5 milijuna eura.

Kalifornijski fotograf specijaliziran za kraljevske zmije Brian Hinds tvrdi da će, ako se zmiju još više otrgnu kontroli, za njihovo istrebljenje trebati čitava vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:18