IZDVAJANJE ZA OBRAZOVANJE

ISPRAVAK ČLANKA: 'HRVATSKI ZNANSTVENICI USTALI PROTIV PRORAČUNA Čak 158 milijuna kuna manje za znanost dokaz su da Vlada ne misli na budućnost!'

 Goran Mehkek/EPH

Sveučilište Sjever poslalo je ispravak netočnog navodan na članak koji je jučer objavljen u Jutarnjem listu pod nazivom 'HRVATSKI ZNANSTVENICI USTALI PROTIV PRORAČUNA Čak 158 milijuna kuna manje za znanost dokaz su da Vlada ne misli na budućnost!'.

Ispravak prenosimo u cijelosti:

Sukladno Zakonu o medijima, molimo Vas da objavite reakciju Sveučilišta Sjever na netočne podatke iznijete u članku objavljenom u Vašem cijenjenom listu od 14. ožujka 2015. na stranici 4 pod naslovom 'Uštede na znanosti dokaz da Vlada ne misli na budućnost' te na portalu Vašeg lista pod naslovom 'HRVATSKI ZNANSTVENICI USTALI PROTIV PRORAČUNA Čak 158 milijuna kuna manje za znanost dokaz su da Vlada ne misli na budućnost!'.

Molim da ove podatake i činjenice objavite na istovjetan način i s istovjetnom opremom problematičnom članku, a ne u rubrici 'Reagiranja' ili 'Pisma čitatelja' ili bilo kojoj sličnoj, na što po Zakonu imamo pravo i unaprijed Vam se zahvaljujemo na razumijevanju jer smatramo da ovako važna tema zaslužuje i dodatno rasvjetljavanje, kako bi se izbjeglo stvaranje nesporazuma i potencijalno zle krvi unutar akademske zajednice.

Ispravke su kako slijede:

S obzirom na nekoliko puta u javnosti ponovljenu tezu da će Sveučilište Sjever u proračunu za iduću godinu dobiti 5 puta više sredstava nego u odnosu na godinu prije, dužni smo javnost obavijestiti o sljedećim činjenicama.

Naime, prilikom pripreme prijedloga državnog proračuna za 2016 godinu, u segmentu znanosti i visokog obrazovanja, kod prikaza podataka Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potkrala se pogreška u prikazivanju realizacije troškova Sveučilišta Sjever u prethodnim godinama.

Naime, umjesto netočno navedenih 4.798.000 kn, koliko je prikazano da je Sveučilištu Sjever isplaćeno u 2015. godini, točan iznos financiranja Sveučilišta Sjever u 2015. godini iz proračuna RH iznosio je ukupno 14.144.000 kuna, odnosno 15.043.306,00 kn u 2014. godini. Navedeni iznos obuhvaća financiranje oba sveučilišna centra (u Varaždinu i Koprivnici), a ne samo polugodišnje financiranje jednoga, onoga u Koprivnici – na što se navedeni iznos odnosi – kako je netočno prikazano.

Za 2016. godinu, te u projekcijama za naredne dvije godine, MZOS je dodijelio limite za korisnike treće razine razdjela, kojim je definirana raspodjela sredstava po svim javnim Sveučilištima i visokim školama (Klasa 400-08/16-01/00024, UrBroj: 533-27-16-0002) i taj dokument s raspodjelom ima svaka javna visokoškolska ustanova i institut.

Temeljem navedenog dokumenta, Sveučilištu Sjever je iz državnog proračuna dodijeljeno ukupno 19.673.004,00 kn u 2016. godini, što u odnosu na prethodne godine predstavlja povećanje od 39%, a ne 519% kako se netočno navodi.

Razlog navedenog povećanja je da je u prethodnoj godini za jedan dio Sveučilišta (Sveučilišni centar u Koprivnici) plaća za zaposlenike isplaćena samo za posljednjih 6 mjeseci, a u 2016. godini će se isplatiti za cijelu kalendarsku godinu. Odnosno, nema nikakvih novih troškova niti realnog povećanja financiranja.

Iznosi koji se navode u prijedlogu proračuna (i projekcijama za naredne dvije godine) osim sredstava državnog proračuna, obuhvaćaju, s obzirom da se radi o javnoj ustanovi i vlastita sredstva Sveučilišta, ostvarena kroz školarine, EU i nacionalne projekte, programe energetske učinkovitosti, te programske ugovore. Ukupan proračun Sveučilišta Sjever zajedno s vlastitim prihodima u 2016. godini iznosi 40.700.000,00 kn.

Važno je napomenuti da se Sveučilište Sjever, odnosno njegov prednik Veleučilište u Varaždinu kao javna ustanova financira iz državnog proračuna od 2001. godine, a da su sredstva za rad od 2012. do 2015. godine bila smanjena za više od 3 milijuna kuna.

Sveučilište Sjever po svim kriterijima, i u apsolutnim i u relativnim iznosima (u odnosu na npr. broj zaposlenih, broj studenata ili broj stanovnika regije koja gravitira Sveučilištu, da spomenemo samo neke) dobiva iz proračun najmanje novca u odnosu na sva druga javna sveučilišta. U prosjeku otprilike upola manje u odnosu na broj studenata i zaposlenika u usporedbi s drugim sveučilištima.

Pri tome, Sveučilište Sjever djeluje u regiji koja nerazmjerno više izdvaja u proračun RH u odnosu na neke druge regije i njihova sveučilišta.

Stoga još jednom upozoravamo da je veliki nerazmjer i enormno povećanje troškova Sveučilišta Sjever posljedica pogreške prilikom pripreme prijedloga proračuna (realizacija u odnosu na prethodne godine), a ne stvarno stanje i izražavamo žaljenje što se navedeni podatak, koliko god nevjerojatno zvučao, nitko nije potrudio provjeriti.

Također, Sveučilišta Sjever odnosno institucije od kojih je nastalo u protekle tri godine tri puta je prošlo kroz reakreditacijski proces, što nije prošlo niti jedno drugo hrvatsko javno učilište. Osim reakreditacije, prošli smo i postupak nezavisnog vanjskog vrednovanja te i njega uspješno dovršili. U potpunosti podržavamo ideju da se hrvatska sveučilišta financiraju po kriterijima kvalitete, ali tražimo i da se na sva sveučilišta i njihove sastavnice primijene potpuno isti kriteriji. Sa sigurnošću tvrdimo da, u tom slučaju, bez dijela novca iz proračuna ne bi ostalo Sveučilište Sjever, već dobrim dijelom javna sveučilišta s kojih dolaze pojedini potpisnici i inicijatori peticije.

Sveučilište Sjever

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:10