VELIKA ŠKRTICA

Isprobala sam Aircash i prvi put u životu podigla novac na benzinskoj pumpi

 Ronald Goršić / CROPIX

Vrlo živo se sjećam nervnih slomova koje je moj dobri prijatelj s faksa proživljavao zbog činjenice da su mu roditelji inzistirali na tome da mu džeparac uplaćuju na štednu knjižicu.

Pa je hodočastio po bankama, stajao u redovima, svugdje sa sobom nosio pohabanu knjižicu i zavidio svim onima koji su novac podizali na bankomatu.

Što bi taj moj dobri prijatelj bio dao da je na skupo plaćeni Ericsson T10 mogao instalirati domaću aplikaciju Aircash te pare, kad mu se sprdne, cijelu noć podizati na benzinskim crpkama?

S aplikacijom koja je hrvatskim korisnicima dostupna od svibnja prvi sam se put susrela prošlog tjedna i odlučila je isprobati s obzirom na to da me fasciniraju sve vrste tehničke pomoći koje mi pomažu izbjeći odlazak u banku.

Postupak instalacije je jednostavan: na smartphone skineš besplatni app i potom instaliraš program unosom nekoliko podataka.

Aplikacija će te prvo tražiti da instaliraš zaporku, a potom trebaš unijeti svoje ime, prezime te obavezno OIB. Program je, naime, napravljen na način da je mogu koristiti isključivo hrvatski građanin pa bi unos OIB-a, tvrde autori, trebala biti neka vrsta zaštite od zloporabe.

Kako bih točno provjerila kako zapravo procedura funkcionira, jednu prijateljicu zamolila sam da također instalira aplikaciju te mi uplati koju kunu.

Pokazalo se da je aplikacija prilično user-friendly i jednostavna.

U nju ulaziš na način da uneseš PIN koji si izabrao, a potom na zaslonu mobitela odabireš jednu od četiri opcije: slanje, uplatu, transakcije ili lokacije.

Prva opcija služi za slanje novca odabranom primatelju, opcija uplata daje ti mogućnost da uplaćuješ novac na račun Hrvatske lutrije, transakcije pokazuju sve tvoje dotadašnje isplate i uplate, a odabirom lokacije dobivaš info o najbližim Ininim postajama.

Budući da mi prijateljica želi uplatiti novac, odabire opciju slanje, a aplikacija je dalje odvodi u novi prozor u koji treba unijeti podatke.

U prvu kućicu upisuje iznos uplate, a u drugoj kućici odabrat će korisnika, i to na način da će unijeti njegov broj mobitela ili ga, pak, pronaći putem imenika.

To zapravo znači da za uplatu novca primatelja moraš imati upisanog u telefonski imenik ili, pak, napamet znati njegov telefonski broj, a ako primatelj ima nekoliko mobitela, trebaš paziti da odabereš onaj na kojem mu je instalirana Aircash aplikacija jer u suprotnom nećeš moći izvršiti uplatu.

Za svaki slučaj, moja je preporuka umjesto broja telefona odmah odabrati korisnika iz imenika pored čijeg će se imena, ako koristi aplikaciju, pojaviti Aircash logo. Sljedeći korak odnosi se na odabir načina plaćanja, kod kojeg su dostupne dvije mogućnosti: uplata gotovinom ili uplata putem debitne ili kreditne kartice.

Ako korisnik odabere ono prvo i klikne opciju “plati”, aplikacija će mu poslati poseban kod za uplatu koji će morati pokazati Ininu djelatniku na pumpi kako bi ga skenirao te mu predati iznos transakcije uvećan za naknadu.

Ta opcija ipak se čini malo kompliciranom pa je stoga, ako vam se baš ne šeće do pumpe, jednostavnije novac uplatiti putem kartice.

Kod prvog plaćanja karticom - s obzirom na to da njezini podaci još nisu uneseni u sustav - korisnik će morati odabrati opciju “nova kartica”, gdje će odabrati vrstu kartice, unijeti njezine podatke, a potom prije plaćanja odraditi i autorizaciju koja se i inače obavlja kod online plaćanja.

Jednom kad je kartica unesena aplikacija je pamti i nudi kao mogućnost plaćanja, ali uvijek možete unositi i druge kartice s kojih vam je u tom trenutku najprikladnije obaviti uplatu.

Jednom kad ste stisnuli plati, na ekranu će se na nekoliko sekundi zavrtjeti kotačić i pojaviti poruka da pričekate, a primatelj će ubrzo nakon toga na mobitel dobiti poruku da može preuzeti novac. To čini tako da fizički odlazi do najbliže Inine benzinske, otvara aplikaciju, odabire “transakcije” te otvara kôd, koji potom pokazuje prodavaču kako bi ga skenirao. Baš ovog ponedjeljka tu sam proceduru prošla na pumpi u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici.

Bojala sam se da će moj djelatnik biti zbunjen kad mu pokažem mobitel, ali znao je o čemu je riječ iako se činilo kao da prvi put na ovaj način isplaćuje novac.

Skenirao je kôd, zamolio me osobnu iskaznicu (nju ćete morati pokazati samo prvi put kad preuzimate novac) te mi predao 220 kuna i fiskalizirani račun.

Moja je prijateljica na taj iznos platila naknadu od 10 kuna, a bolje bi prošla da mi je uplatila iznos ispod 200 kuna, s obzirom na to da bi na njega platila pet kuna naknade.

Naknada za uplate od 500 do tisuću kuna iznosi 20 kuna, do 1500 kuna plaća se 30 kuna naknade, a za sve transakcije više od toga uplatitelj će dati još 40 kuna za naknadu. Nije zanemarivo, ali koristite li Aircash povremeno i za manje uplate, nije ni tragično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:08