Istina liječi čak i onda kad vam je teško

Studiram u Zagrebu, doma ne odlazim često, a sada se bojim da više neću uopće. Nakon mog odlaska na studij, roditelji su mi objavili da se razvode. Nekako sam to prihvatio, nisu se nikad najbolje slagali. Ubrzo je mama našla “dečka” koji mi je antipatičan, također je rastavljen i ima veliku djecu. Ovog sam ljeta upoznao tatinu novu djevojku, koja je starija od mene nekoliko godina. Bili smo skupa na vikendici. Otac je često zbog svog posla bio odsutan. Dogodilo se ono što se nije smjelo dogoditi, spavao sam s njom, nekoliko puta. Tada me nije grizla savjest, sad pomalo da. Ona želi doći živjeti u Zagreb, a ja znam da bi to mom ocu jako teško palo. Nisam siguran što učiniti... N. V.

Nakon kratkog i slatkog ljeta stigla je jesen i donijela glavobolju. Nije se teško uživjeti u vašu situaciju. Željeli ste opuštanje i odmor, ljeti ljudi uvijek žele pobjeći od nečega što ih pritišće tijekom godine. Upoznali ste u kući za odmor zgodnu djevojku prema kojoj nemate osjećaj pripadnosti niti obiteljske povezanosti. Ona je djevojka vašeg oca, time je vaš interes trebao potpuno nestati. No, bila je zapravo zabranjeno voće, koje ste u trenutku kad je bilo nadohvat ruke isprobali, bez razmišljanja i grižnje savjesti o mogućim posljedicama. Čini se da se ona emocionalno zagrijala i htjela bi da se vaš odnos pretvori u nešto više. Možda se uistinu zaljubila, što znači da je u “sindromu Carle Bruni”. Lijepa je Carla bila u vezi s Jean Paul Enthovenom, francuskim intelektualcem i novinarom, pa sa njegovim sinom, mladom intelektualnom nadom Raphaelom Enthovenom otišla u novi život, zbog čega je on razvrgnuo svoj brak, a poslije su njih dvoje dobili dijete. Carla je od Raphaela bila starija osam godina, a od njegovoga tate mlađa osamnaest. Koliko god se ovo ponašanje ne uklapa u standarde građanskog obiteljskog života, nije nimalo nelogično da se mladoj ženi svidi stariji i zreo muškarac, od kojeg može puno toga naučiti i koji joj otvara nove životne vidike. Kad se iscrpi tema oko koje se ta veza vrti, pojavi se mlad i zgodan sin, koji izgledom podsjeća na oca. Mlada verzija starijeg muškarca koji joj se sviđa postane odjednom privlačnija, učenica mijenja svoju ulogu, u novonastalom odnosu ona je ta koja je starija i iskusnija.

Osoba kojoj se mogu dogoditi ovakva emocionalna lutanja nije još uvijek dosegla emotivnu zrelost i ne zna što bi zapravo željela od života. U sličnoj je situaciji i vaš otac, zato nije nimalo čudno što su se njih dvoje upustili u vezu. Vaš se otac nakon razvoda i raspada njegova bivšeg života također traži, pa ih je ta potreba i seksualna privlačnost na jedno vrijeme spojila.

Gadne su te srednje godine, donose puno toga lošeg s čime se čovjek mora suočiti. “Četrdeset godina”, piše Meša Selimović, “ružno je doba, čovjek je još mlad da bi imao želja, a već star da ih ostvaruje”. Danas se dobna granica pomakla, četrdesete su, kažu, nove tridesete, ali vašem je ocu ionako blizu pedeset, tako da se ovo Mešino itekako može primijeniti. Možda se on odlučio samo zabavljati, ne želi više nikakve životne obveze, no zabava je, čini se, brzo došla do svog kraja.

Što je bilo dalje s Carlom i Raphaelom, kako se razvijala njihova veza? Dobili su dakle dijete, živjeli nekoliko godina zajedno i razišli se. Možda je Carli dosadila uloga učiteljice, a možda je bilo nešto sasvim treće.

Iz vašeg se pisma ne da naslutiti emocionalna involviranost s vaše strane. Uzeli ste ono što vam se nudilo i sad zbrajate eventualne posljedice svog ponašanja. Ne bojite se suočavanja s djevojkom, nego s ocem.

Možda je došlo vrijeme da preuzmete odgovornost za svoje postupke, da budete svome ocu ne samo sin, nego i prijatelj. On zaslužuje čuti od vas istinu, jer istina, koliko god bolna bila, pomaže čovjeku da se zbroji. Suočavanje s njom je surovo, nakon toga slijedi doba patnje, a smjenjuje ga proces iscjeljenja. Čovjek može dalje, u potrazi za srećom, raditi nove greške ili ponavljati stare, svakome je ostavljeno na izbor. Na drugoj strani dugujete i njoj svoju iskrenost, ako ne ništa drugo zato što vam je pružila neke lijepe trenutke. Nemojte se s njom poigravati zato što biste to sad mogli.

Otkako su veze s velikim razlikama u godinama posvuda oko nas, sve su izgledniji nenadani preokreti. U filmu “Cirkus Columbia” Miki Manojlović dovodi svoju dvostruko mlađu ženu u rodni grad, kad se ona upozna s njegovim sinom, nastaje ljubavni trokut. No, u filmovima i u sapunicama lako je napisati sretan kraj, u stvarnom životu najčešće slijedi bolno suočavanje sa stvarnošću. Kad u svojim zrelim godinama budete zbrajali životne račune, želim vam da o toj djevojci ne razmišljate kao o greški. Neka vam bude lijepa uspomena na jedno ljeto u kojem ste odrasli. Vi i još ponetko oko vas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:16