BLISKI ROĐACI

ISTO KAO I LJUDI Ženke čimpanze puno su agresivnije prema istom spolu, a mužjacima se ulizuju!

 Sipa

Ženke čimpanze povlađuju svojim muškim kolegama zbog društvenog pritiska, pokazala su najnovija istraživanja. Puno se gore ponašaju prema ostalim ženkama u čoporu, zaključila je studentica sveučilišta Minnesota iz američkog Minneapolisa, Nicole Scott, koja je proučavala geste 17 ženki i petorice mužjaka u zoološkom vrtu Chester Zoo u Cheshireu.

Dok komuniciraju s drugim ženkama odašilju agresivne signale i puno se manje 'ispričavaju'.

- Kad komuniciraju s mužjacima, na neki način im se ulizuju - kazala je Scott čiji su rezultati istraživanja objavljeni u znanstvenom časopisu Journal of Primatology.

Suprotno tome, mužjaci ne mijenjaju svoje ponašanje ovisno o spolu druge čimpanze.

Također, postoje i razlike u pojedinačnim odnosima.

Ženke se pak puno osjećajnije ponašaju prema svojim seksualnim partnerima nego prema ostalim mužjacima.

Biologinja to objašnjava kao posljedicu socijalnog pritiska. Primjerice, mužjaci se prema istom spolu ponašaju pozitivnije jer im je važno zadržati svoj status u grupi čime povećavaju šansu za pronalazak ženke za parenje.

Suprotno tome, pritisak na ženke da budu u međusobnim dobrim odnosima je puno manji, njihov je glavni cilj pronaći partnera.

Scott je komentirala kako ponašanje čimpanzi može primjeniti i na ljude.

- Žene se općenito jedne prema drugima ponašaju agresivno i natječu se, dok muškarci to ne rade. Možda smo takvo ponašanje nasljedili od naših predaka, koji su to usvojili kao posljedicu socijalnog pritiska, no to ću ostaviti antropolozima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:26