IZBORI 2016.

ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG LISTA I RTL-a: U II. izbornoj jedinici SDP preoteo HDZ-u istok Zagreba

Prag prelazi i Bandić, a u Sabor ulazi i Živi zid koji 2015. u ovoj jedinici nije izborio niti jedan mandat
 HANZA MEDIA

Narodna koalicija osvaja 33,6 posto glasova i vodi s dosta uvjerljivom razlikom u II. izbornoj jedinici, pokazalo je istraživanje koje je agencija Promocija plus provela za Jutarnji list i RTL televiziju.

Na drugom mjestu nalazi se Hrvatska demokratska zajednica sa 28,7-postotnom potporom, a iza slijede Most sa 7,2 posto, Bandić Milan365 sa 6,8 posto te Živi zid za koji je glasalo 4,8 posto ispitanika.

U slučaju ovakvih rezultata 11. rujna, savez SDP-HNS-HSS-HSU osvojio bi 6 zastupničkih mandata, HDZ 5, a Most, BM365 i Živi zid po jedan. Mada su moguće promjene jer Živi zid je na samoj granici i može ostati bez svog mandata, koji bi u tom slučaju pripao Narodnoj koaliciji ili HDZ-u.

Mala razlika

Druga izborna jedinica obuhvaća istočne dijelove Zagreba i Zagrebačke županije kao i Koprivničko-križevačku i Bjelovarsku županiju. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima pobijedila je Domoljubna koalicija, iako vrlo tanko s manje od jedan posto razlike u glasovima, ali osvojeno je šest mandata, Hrvatska raste dobila je pet, Most dva, a jedan je pripao osobno Milanu Bandiću, koji se natječe u ovom izbornom okrugu. Istraživanje Jutarnjeg lista i RTL-a sugerira prilično važan detalj – čini se da su ovdašnji birači u proteklih devet mjeseci promijenili mišljenje i u usporedbi sa 2015. godinom, HDZ gubi jedan mandat, a SDP-ova koalicija dobiva, što nije zanemarivo u konačnom zbroju glasova i izbornih mandata.

Istaknuta imena

Dosadašnji su izbori pokazali kako u ovoj izbornoj jedinici birači često mijenjaju stranke za koje glasaju.

Vjerovatno je to jedan od razloga zbog kojeg su sve vodeće stranke i koalicije ovdje poslale neke od svojih najistaknutijih ljudi: HDZ je delegirao Zlatka Hasanbegovića, Milijana Brkića i Ivanu Maletić, Narodnu koaliciju predvode Gordan Maras, Anka Mrak-Taritaš i Stjepan Kožić, ministar Slaven Dobrović je na čelu Mosta, Ivan Lovrinović Živog zida, a tu je i Milan Bandić.

Zato će biti zanimljivo i kako će oni proći u preferencijalnom glasanju i kako kod birača prolaze Maras i Anka Mrak-Taritaš, a još i više, preferira li desnica Vasu Brkića ili Hasanbegovića.

Istraživanje pokazuje da Narodna koalicija ima najveću potporu u Koprivničko-križevačkoj županiji (38,5%), HDZ u Zagrebačkoj (35,7%), a istok Zagreba, dakle, Dubrava i Sesvete spašavaju Most (11,2%) i Milana Bandića (9,6% glasova).

Dvije vodeće liste zadržale su veliku većinu birača u usporedbi sa 2015, HDZ 81,8 posto, a Narodna koalicija 81,5 posto.

Apstinencija

Međutim, i u II. izbornoj jedinici otprilike 40 posto ispitanih je reklo kako neće izići na izbore (slično je i drugdje, plus-minus dva posto), što govori kako sada već postoji zabrinjavajući trend neglasanja u Hrvatskoj.

Kao premijere ispitanici u u drugoj izbornoj jedinici vide Zorana Milanovića (28 posto), Andreja Plenkovića (26%), Milana Bandića (11,6), Božu Petrova (5,9) te Vilibora Sinčića (4,4).

Odlučit će preferencijalni glasovi

Prema rezultatima istraživanja, u Sabor će ući šest predstavnika Narodne koalicije, a to su Gordan Maras, Stjepan Kožić, Vedran Babić, Kažimir Varda, Gordana Sobol i Milivoj Androlić. Iz HDZ-a ulaze Ivana Maletić, Andrija Mikulić, Zlatko Hasanbegović i Miro Torgergeli. Ali posve sigurno doći će do promjena jer na preferencijalne glasove u HDZ-u računa Milijan Brkić (koji je posljednji, 14), a u Narodnoj koaliciji jako je popularna bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, koja je tek osma na listi. Ostali koji ulaze u Sabor su Slaven Dobrović iz Mosta, Milan Bandić iz BM365 te Ivan Lovrinović - Živi zid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 01:44