ZLATNI STUDIO

IVAN REPUŠIĆ Klasični koncert prve kategorije u Lisinskom

 Boris Kovačev / CROPIX

Iako je prošlo godinu dana, Zagreb još uvijek pamti lanjsko gostovanje Orkestra minhenskoga radija i Zbora bavarskoga radija, pod ravnanjem međunarodno afirmiranog dirigenta Ivana Repušića, kada su na repertoaru bili ulomci iz više opera. Bavarski instrumentalisti i vokalisti ponovno su u Zagrebu s maestrom i ovaj put izvest će u subotu 22. veljače u 19.30 sati antologijsko djelo hrvatskoga glazbenog stvaralaštva za solo, mješoviti zbor i simfonijski orkestar - Hrvatski glagoljaški rekvijem Igora Kuljerića. Četiri solista su u Rekvijemu: sopranistica Kristina Kolar, bariton Ljubomir Puškarić, mezzosopranistica Annika Schlicht i tenor Eric Laporte.

U sklopu Beethovenove obljetnice na programu će biti njegova Uvertira Leonora br. 3 u C-duru te Fantazija u c-molu za glasovir, soliste, zbor i orkestar. U Fantaziji u c-molu glazbenicima će se na pozornici pridružiti hrvatska pijanistica Martina Filjak, a pored spomenutih solista pjevat će i sopranistica Marija Kuhar Šoša, te bariton Matija Meić.

Publiku, naglašava Ljubo Puškarić, u svakom slučaju očekuje glazbeni događaj prve kategorije.

- Ne samo zbog gostovanja njemačkih muzičara i pjevača koji spadaju u svjetski vrh nego i zbog činjenice da se izvodi remek-djelo hrvatskog glazbenog stvaralaštva 20. stoljeća, a sve to pod ravnanjem Ivana Repušića, koji svojim bogatim uspjesima pridodaje i veliku brigu o hrvatskoj glazbenoj baštini. Ono što je svakako zanimljivo da mezzosopran i tenor u Kuljerićevom rekvijemu ne govore hrvatski, ali su jako dobro savladali “glagoljaški”... - rekao je uoči koncerta prvak Opere Ljubomir Puškarić.

Dan prije koncerta koji se događa i u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, u Lisinskom će se u 14 sati predstaviti CD izdavačke kuće cpo “Ere s onoga svijeta” kojeg su hrvatski solisti, Zor HRT-a pojačan zboristima HNK Zagreb, te opet Orkestar minhenskog radija snimili lani koncertno, što je bio iznimni događaja u Münchenu kojem je prisustvovala cijela hrvatska elita u Bavarskoj, uključujući i nogometnog trenera Roberta Kovača.

- Ja sam počašćen što mi je ukazano povjerenje da nastupam u oba projekta maestra Repušića - istaknuo je bariton Puškarić, pored kojeg su u snimanju “Ere” sudjelovali Tomislav Mužek, Valentina Fijačko Kobić, Ivica Čikeš i Jelena Kordić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:11