OPASNOST IZ SVEMIRA

IZVANZEMALJSKE PORUKE MOGLE BI UNIŠTITI ČOVJEČANSTVO Zlonamjernim alienima bilo bi isplativije poslati smrtonosni virus, nego ratne brodove

 Pixabay

Poruke koje bi poslali eventualni vanzemaljci, mogle bi uništiti život na Zemlji ako ne budemo dovoljno oprezni kako te poruke iščitavamo, upozorili su znanstvenici.

Nova studija istraživala je kako bismo mogli tumačiti poruke koje bi mogle doći iz svemira te upozorila da bi otvaranje tih poruka moglo biti opasno – što, međutim, nećemo znati dok ih ne otvorimo. Štoviše, poruke bi mogle biti tako opasne da bi ih najbolje bilo odmah, bez čitanja, odbaciti, upozoravaju znanstvenici.

Nije vjerojatno da bi kontakt s nekom izvanzemaljskom civilizacijom bio štetan, kažu znanstvenici Michael Hippke i John G. Learned. No s obzirom da ne bismo unaprijed znali što u poruci piše i je li opasna, bilo bi je najbolje odmah odbaciti.

'Za vanzemaljce bi bilo isplativije poslati zlonamjerne i štetne poruke kojima bi uništili Zemljane, nego da ovamo šalju ratne brodove', kažu znanstvenici.

Neki su predložili svojevrsnu dekontaminaciju poruka prije čitanja kako bi bili sigurni da ne sadrže ništa štetno, no drugi upozoravaju da bi takvo što moglo biti nemoguće.

Način na koji bi vanzemaljske poruke mogle naštetiti Zemlji, lako je objasniti. Poruka bi mogla sugerirati da vanzemaljci namjeravaju uništiti naše sunce, a to bi, pa makar i ne bila istina, izazvalo veliku paniku i kaos te pokrenulo procese koji bi mogli voditi ka uništenju naše civilizacije, slično kao što su poruke iznesene u Bibliji poljuljale Rimsko carstvo.

No postoje i čisto tehnološki načini kako uništiti svijet. Poruka bi mogla sadržavati kompjuterski virus koji bi zarazio sve sisteme na Zemlji kojima bi potom ovladala neka izvanzemaljska vrsta.

Istraživači sugeriraju da bi se moglo izgraditi svojevrsni 'zatvor' u koji bi se sigurno spremale sve poruke. Kad bi te poruke došle u obliku umjetne inteligencije koja bi mogla naučiti jezik i odgovarati na pitanja, njih bi se moglo otvoriti u sigurnim uvjetima na Mjesecu pri čemu bi u komunikaciji sudjelovao ograničen broj ljudi.

No, znanstvenici upozoravaju da bi ta umjetna inteligencija vrlo brzo našla način kako doprijeti do Zemlje. Poruka bi mogla ponuditi, primjerice, lijek za rak koji bi se oslanjao na nanobote koje bismo mi sami izgradili. No oni bi tad mogli postati prijetnja za Zemlju čak i ako je kompjuter preko kojeg je komunikacije izvedena, sigurno zaključan u svemiru.

Na kraju, znanstvenici zaključuju kako bismo, unatoč svemu, ipak trebali otvoriti eventualnu poruku. Rizik je relativno mali, a dobitak potencijalno velik jer bi takva poruka mogla otvoriti put prema komunikacijskom kanalu s vanzemaljskim civilizacijama i osigurati nam pristup nevjerojatnom znanju.

Osim na poruke koje bi mogle stići iz svemira, trebali bi paziti i na poruke koje mi sami šaljemo, upozoravaju znanstvenici.

'Ne bismo trebali emitirati nikakve kodove. Umjesto toga, mogli bi odaslati običan tekst iz enciklopedije, sliku, glazbu ili nešto jednostavno. Iščitavanje naše poruke ne bi trebalo zahtijevati nikakvu razvijenu tehnologiju.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:57