Janša: Nema krize jer iz kontejnera vire cijele štruce nepojedenog kruha

LJUBLJANA - Izjavom da nema krize dok su kontejneri puni staroga kruha slovenski premijer Janez Janša šokirao je slovenske sindikate jer oni pripremaju demonstracije zbog jesenskih poskupljenja živežnih namirnica, među kojima je najopaženije bilo nedavno poskupljenje kruha.



Premijer Janša kritizirao je pekare zbog velikog poskupljenja kruha, rekavši da ono nije imalo ekonomskog pokrića u poskupljenju pšenice i brašna, ali je onda u drugoj prilici rekao da nisu istinite tvrdnje da je u Sloveniji došlo do drastičnog rasta životnih troškova. - Dok iz svakog kontejnera za smeće u gradovima vire cijele štruce kruha, ne može se govoriti da je situacija alarmantna - rekao je Janša.



'Takve su izjave ishitrene i održavaju pogled onih kojima su važnije cijene automobila ili usluga u fitness centrima", komentirao je Janšinu izjavu za ljubljanski dnevni list Dnevnik Dušan Semolič, predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSSS).



Sindikalni aktivisti nisu zadovoljni tumačenjem vladinih dužnosnika da su slovenske plaće bliže austrijskima nego rumunjskima, a da su cijene negdje između austrijskih i rumunjskih. Zahtijevali su od poslodavaca i vlade brže usklađivanje nižih plaća s inflacijom i produktivnošću rada jer smatraju da su trendovi poskupljenja za niže slojeve postali neizdrživi.



Zato su kao nevjerodostojnu kritizirali i jednu neopreznu izjavu ministra gospodarstva Andreja Vizjaka da su slovenski potrošači "razmaženi" jer su navikli na bogatu ponudu svježeg kruha, pa im ga mnogo ostaje i ne znaju što će s njime, makar je stari kruh, kako je dodao ministar, zapravo zdraviji od svježeg.     (Hina)




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:25