ANALIZA

JE LI JEDNA OD NAJNESTABILNIJIH REGIJA NA SVIJETU DOISTA PRED NUKLEARNIM RATOM Dođe li do eskalacije, nema te sile koja bi mogla zaustaviti kataklizmu

 
Lijevo: Bijesni Pakistanci, Imran Khan; desno: Narendra Modi i indijski borbeni avion Mirage 2000
 Fayaz Aziz / Pawan Kumar/File Photo / Reuters / Profimedia, Alamy, SIPA USA

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je zračni napad, koji je njihovo ratno zrakoplovstvo izvelo u utorak ujutro na ozemlju Pakistana, “nevojnom preduhitrujućom operacijom”. Nevojnom, jer je uključivala samo napad iz zraka, vjerojatno.

No, sasvim je jasno da je riječ o odmazdi za napad automobilom bombom u Kašmiru 14. veljače u kojemu je ubijeno 44 pripadnika indijskih vojnih snaga. Indijski premijer Narendra Modi tada je bio najavio kaznenu operaciju, ali je morao pričekati: u obje je zemlje u posjet dolazio saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman i ne bi bilo dobro da dođe u jeku zračnog napada. Kad je princ otišao, Modi je naredio. Ali, kako se čini, napad je bio gotovo “u ništa”. Slike pokazuju da su rakete i bombe pale u šumu. Indija tvrdi da je ondje bio logor za obuku terorista koji je uništen. A Islamabad priča da su indijski zrakoplovi odbacili svoj smrtonosni teret u bijegu jer su im na repu već bili pakistanski zrakoplovi.

Ukratko, cijela priča djeluje kao dobro koordinirani igrokaz kojim su obje vlade sačuvale svoj obraz pred javnošću dok se istodobno nisu dovele u pogibelj eskalacije sukoba. Kina im je poručila da se uzdrže od sličnih akcija, ali je ipak malo udarila Indiju po prstima (“borba protiv terorizma mora biti koordinirana”). Ipak je Pakistan njihov primarni saveznik, a Indija strateški konkurent, pa i protivnik.

Pakistan je u teškom stanju. Zemlja je upala u dužničku krizu, saudijski novac koji je obećao Muhamed bin Salman im je nasušno potreban, ekonomska situacija je katastrofalna. A u regiji se događa geopolitičko preslagivanje najavom SAD-a o odlasku iz Afganistana, odnosi s Iranom su pogoršani, a ni sa SAD-om nikako da se poprave. Bilo kakav sukob im u ovom trenutku nikako ne odgovara.

Indija se nalazi pred izborima koji će se održati u travnju i svibnju. BJP, stranka Narendre Modija, sve je donedavno bila siguran pobjednik. No, prije nekoliko tjedana je opozicijska Kongresna stranka aktivirala Priyanku Gandhi, unuku bivše premijerke Indire. I to je privuklo velik broj birača. Modijeva pobjeda više nije tako sigurna. A navodno odlučan odgovor na krvavu provokaciju iz Pakistana jača mu podršku u javnosti: Reuters prenosi kako su Indijci izašli na ulice slaveći napad.

Zaključno, niti jedna od dviju strana ne želi eskalaciju.

Ostaje tako samo jedno pitanje: tko stoji iza napada na indijske vojnike 14. veljače? Sasvim je jasno da je riječ o militantima iz Pakistana, a ondje oni ne djeluju izvan kontrole vojske i tajne službe (ISI). Ako je stvarno riječ o “slobodnim strijelcima” to bi bio znak da je došlo do pukotina u vojno-sigurnosnom sustavu. Što bi predstavljalo dugoročni problem za Islamabad. Vjerojatnije je stoga da je riječ o nekom odmetnutom dijelu vojno-sigurnosnog sustava koji je mogao imati niz razloga za pokretanje operacije: onemogućiti Modija da pobijedi na izborima, uzdrmati vlast Imrana Khana u Pakistanu, pokazati Iranu (koji je također optužio Pakistan za napad na jugu zemlje ovog mjeseca) da u zemlji postoje terorističke skupine izvan kontrole…

U svakom slučaju napad 14. veljače bio je vrlo opasan i doveo je u pitanje mir na indijskom potkontinentu. Jer u ovom trenutku nema treće sile koja bi mogla djelovati kao respektabilan posrednik u slučaju eskalacije. Na sreću, u ovom trenutku i Indija i Pakistan imaju preča posla od ratovanja. No, takvo stanje, iako bismo tako željeli, ne traje vječno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:30