VJEČNA ENIGMA

JE LI RIJEŠEN MISTERIJ BERMUDSKOG TROKUTA? Britanski znanstvenici imaju dosad najuvjerljiviju teoriju: 'Odgovor leži u sudaru triju velikih oluja'

 Profimedia, Panthermedia

Britanski znanstvenici vjeruju da bi monstruozni valovi mogli biti uzrok potonuća brodova u misterioznom Bermudskom trokutu.

Riječ je o jednom od najvećih misterija modernog doba i neslužbeni je naziv za morski trokut između Bermuda, Floride i Portorika u Atlantskom oceanu. Ima površinu od oko 1.140 kvadratnh kilometara.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Southhamptonu, u Velikoj Britaniji, vjeruju da se misterij može objasniti ovim prirodnim fenomenom.

Govoreći u dokumentarcu Enigma Bermudskog trokuta, znanstvenici su objasnili da su uz pomoć simulatora umjetno stvorili monstruozne valove visoke i do 30 metara.

Takvi su valovi prvi put snimljeni putem satelita 1997. blizu obale Južnoafričke republike.

Znanstvenici su dali sagraditi model USS Cyclopsa, velikog plovila koje je nestalo u Bermudskom trokutu 1918. pri čemu je 300 ljudi nestalo.

Dr Simon Boxall, stručnjak za oceane, rekao je da se na području Bermudskog trokuta može dogoditi sudar triju velikih oluja iz različitih pravaca koje mogu stvoriti savršene uvjete za monstruozne valove.

On vjeruje da takve uzburkane vode imaju moć prepoloviti brod poput Cyclopsa.

- Rađaju se oluje na jugu i na sjeveru, i onda slijedi sudar. Ako stigne još jedne iz pravca Floride, to postaje stvoriti potencijalno smrtonosnu formaciju monstruoznih valova, rekao je.

- Što je veći brod, materijalna šteta može biti veća.

Iako se misterij Bermudskog trokuta može objasniti teorijom o monstruoznim valovima, mitovi koji se vežu za ovu enigmu vjerojatno će živjeti zauvijek.

Pod nerazjašnjenim okolnostima u toj je zoni u proteklih nekoliko stoljeća nestalo na desetke brodova i aviona, a prema nepotvrđenim statistikama, u tom dijelu oceana do sada je nestalo više od 8.000 ljudi. Mnoge olupine nikada nisu pronađene.

Napadi vanzemaljaca, prisutnost izgubljene Atlantide u središtu trokuta, neobjašnjive sile koje utječu na kompase i navigacijske uređaje, vremenska rupa, plinovi metana samo su neke od teorija kojima se dosad objašnjavao nestanak zrakoplova i plovila. Pritom se potonja smatra najrealnijom. Govori o prirodnom isparavanju plinova, poput metana, iz podvodnih stijena koje stvara mjehure na površini koji mogu prevrnuti brod. Navodno je Kristofor Kolumbo sa svoga broda na putu prema Novom svijetu 1492. godine opazio čudna svjetla iznad tog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:26