ŠKOLA ŽIVOTA

JE LI U REDU DA SU ONE UZOR NAŠIM KĆERIMA I UNUKAMA? Sjajna karijera - skinem se, fotkam, dobijem lajkove i dobro zaradim

Pjevačica Lidija Bačić i sve ostale Lane, Maje, Mirte, Nives, Ecije...  imaju apsolutno pravo da svoja tijela predstavljaju kako god žele. To je nijhov izbor. No, kao otac jedne curice moram reći da je otužno da su upravo takve žene uzori našim kćerkama i unukama, a ponekad čak i odraslim ženama
 INSTAGRAM

Gotovo je. Nestao je svijet kakvog poznajemo jer je Instagram izgorio. I z g o r i o! Takvi su naslovi ovog tjedna vrištali s brojnih portala jer je Lidija Bačić pokazala guzicu u badiću. Nakon otprilike 6,954,372 fotki dekoltea, 3,543,762 fotke u uskim haljinama, vrućim hlačicama i svakakvih razgolićenih fotkica, konačno je osvanula i njezina guzica. Kažu na portalima da nikad nije pokazala guzicu iz tog kuta. Valjda je pokazala iz svih ostalih, ali nije iz tog i zato su vrijedno prenijeli i najnoviju fotku. Inače ne klikam na takve članke, ali kako svaki portal baš svakog dana ima bezbroj takvih članči“ća, nemoguće je ne uočiti te vrišteće naslove.

I da dokažem kako sam spreman učiniti baš sve za čitatelje ove kolumne, odlučio sam prvi put u životu kliknuti na te članke kako bih pregledao komentare. Očekivano, pola ih je plemenito-zdravstvenih jer govore o smanjenju rizika od određenog tipa raka pa je tako jedan komentator napisao “Taman inspiracija za ispunjenje kvote ‘bacanja’ u borbi protiv raka prostate...” Pristojno od njega da je iskoristio navodnike jer inače ne bismo znali na što misli.

I dok su se takvi komentari mogli očekivati, neočekivan je broj kulinarskih komentara kao što su “Polizo bi joj guzu ko poklopac od jogurta” ili pak “Jeo bi joj govna ko sarmu”. Ne izmišljam komentare, stvarno su ovakvi. Vjerujte mi, ovako nešto ne bih ni mogao izmisliti, a mislim da čak ni namjerno ne bih mogao napisati toliko pravopisnih pogrešaka u jednoj jedinoj rečenici.

Oni koji se ne bave trivijalnostima, ušli su u žestoku raspravu radi li se doista o tangama ili o brazilkama. Žestinom kojom se inače raspravlja o Dinamu i Hajduku ili ustašama i partizanima, bacili su se u ozbiljnu raspravu kako se nazivaju ta 2 cm badića koji pokrivaju njezinu guzicu.

Uočio sam razliku i između ženskih i muških komentatora. Žene često komentiraju sam izgled “Jel možeš vjerovati kak izgleda u tom badiću. Pa kaj si ona umišlja?” Ili pak “Lako je glupači kad ima privatnog trenera” ili najjednostavnije “I ja bih tako voljela izgledati”.

Muški komentari su obično jednostavniji: Bih ili ne bih! Nas muči ta varijanta šekspirijanske dileme za krkane.

Naravno, bilo je i onih koji su kliknuli i komentirali da ne mogu vjerovati kako svi komentiraju njezinu guzicu. I zato su i oni ostavili komentar…

Uglavnom, što god da klikneš, sve sama intelektualna elita. I Lidija to zna. I znaju to sve Lane, Maje, Mirte, Nives, Ecije, Žane… ma sve one znaju kakvu će pažnju izazvati konstantnim objavljivanjem razgolićenih fotografija na svojim društvenim mrežama. I uopće ih ne osuđujem jer svoje tijelo imaju pravo koristiti kako god žele. Znaju da će tako dobiti lajkove, srčeka i klikove i znaju da će to uspjeti naplatiti. Imaju pravo prodavati svoja tijela. Neki ih prodaju izravno za pare, a one za lajkove i klikove koje onda kasnije naplate preko koncerata, sponzorstava… To je moderna verzija ne tako modernog zanata. Sponzoriraju ih čitave horde napaljenih muškaraca. Žive od takvih muškaraca i brojnih curica kojima su eto, baš one, nekakvi uzori.

I nemojte me pogrešno shvatiti, imaju apsolutno pravo na to. Njihova tijela, nijhov izbor.

Nemam problema ni s njima koje tako iskorištavaju svoja tijela ni s medijima koji to prenose jer žele jeftine klikove jeftinih poriva. Ali kao što one imaju pravo na to, imam i ja pravo reći što mislim o toj vrsti prodaje svog tijela. Gledam to kao tata…

Otužno je da su upravo takve žene uzori našim kćerkama i unukama, a ponekad čak i odraslim ženama. One gledaju što te žene nose na sebi (ili preciznije, što sve ne nose), klikaju na njihove spotove koji sve više liče na foršpane pornića visoke produkcije i taj im se imidž servira kao slika uspješne, samosvjesne, zadovoljne žene. Stvarno nisam konzervativna osoba, ali mi je žalosno da većina i naših i stranih poznatih žena baš tako predstavlja sliku moderne žene.

Tragično je ako stječu dojam da je važnije imaju zategnuta tijela, nego zategnuta srca i umove. Tragično je ako dobivaju poruku da je važnije golom guzicom prikupiti srčeka na Instagramu, nego svojim djelima osvojiti srca onih koji su doista važni.

I smatrao bih se potpunim promašajem kao otac da moja kći krene tim stopama. Sumnjam da će to biti tako jer vjerujem da joj zdravim djelima pokazujemo što donosi pravu sreću, ali moram priznati da mi bi bilo draže da ne odrasta u takvom sponzorušastom vremenu gdje je uobičajeno da žena više pažnje privuče bogatim dekolteom, nego bogatim srcem!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:57