JUTRO POSLIJE

JELENA LOVRIĆ Izbori nakon izbora: Traži li Tomislav Karamarko od predsjednice Republike da prekrši Ustav?

 Emica Elveđi/CROPIX

Postizborna će utakmica, izgleda, biti jednako važna kao i predizborna. Tek bi drugo poluvrijeme, naime, ono koje slijedi nakon zatvaranja birališta, kad krene trgovanje zastupničkim mandatima, moglo dati pobjednika. Ali, za razliku od vremena kampanje, koje je prilično jasno zakonski uređeno, postizborna se pravila - gledamo ovih dana! - pokušavaju reinterpretirati i rastezati kao da su od gume.

Utoliko je poziv GONG-a predsjednici Republike da se odmah, svakako prije izbora, detaljno izjasni o tome kako će imenovati mandatara, dobrodošao. Pogotovo jer je i sama Kolinda Grabar Kitarović svojim dvosmislenim izjavama unijela dozu neizvjesnosti tamo gdje je ne bi smjelo biti. Za razliku od ustavnih stručnjaka koji će redom tvrditi da je norma Ustava potpuno jasna, da je šefica države mandat dužna dati onome tko je uvjeri da ima povjerenje parlamentarne većine, u GONG-u će reći da odredba nije posve precizna te zato traže da se Pantovčak unaprijed odredi koji će postupak primijeniti.

Svakako je važno da se sve nedoumice i dileme na vrijeme otklone. Kako bi birači bili sigurni da se s njihovim glasovima naknadno neće muljati. Taj zahtjev dobija na važnosti s obzirom na prognozu da će izborni rezultati biti vrlo tijesni. HDZ je po svemu sudeći za prsa u prednosti, ali SDP se općenito smatra koalicijski potentnijim. Može se dogoditi da izborni pobjednik ne može osigurati parlamentarnu većinu, odnosno da Vladu sastavlja onaj tko je koalicijski uspješniji. Nakon izbora 2007. - na koje bi upravo započeta utakmica mogla nalikovati - postizborno je natezanje trajalo dosta dugo. Sanaderov je HDZ bio u prednosti za 10 zastupničkih mjesta, ali mandat nije dobio sve dok na Pantovčak nije došao s listom od 76 potpisa. Milanović je u međuvremenu posve legitimno pokušao okupiti većinu, ali nije uspio.

Ako se predsjednica unaprijed ne izjasni, otvorit će prostor raznim nagađanjima, pa i sumnjama. Pogotovo jer je i sama evidentno izložena velikim pritiscima. Prije svega HDZ-ovim, koji sada već i javno traži da šefica države mandat odmah povjeri relativnom pobjedniku izbora, bez provjere uživa li podršku većine svih zastupnika, kako to kaže Ustav. Tomislav Karamarko, naime, ovih je dana sasvim otvoreno zagovarao upravo takav model. - Tko dobije većinu na izborima, taj mora dobiti i mandat - rekao je. Šef HDZ-a ne zna Ustav? Možda, ali ovdje je prije svega riječ o pritisku. Pitanje je hoće li Kolinda Grabar Kitarović podleći zahtjevima svoje stranke, kojoj je i dosad otvoreno znala pogodovati. Javnom objavom kako se nakon izbora kani ponašati čuvala bi vlastitu vjerodostojnost i eliminirala opasnost od mogućeg otvaranja postizborne krize u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:57