JUTRO POSLIJE

JELENA LOVRIĆ Lijevi ekstremizam: Što znači izjava ministra Ranka Ostojića o petoj koloni

Tovarnik, 170915.Ministar Ranko Ostojic dao je izjavu na zeljeznickom kolodvoru na temu pristiglih izbjeglica.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

Dok petokolonaši uredno rade svoj posao, ja sam dužan postupati u interesu Hrvatske - rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, pokušavajući novinarima objasniti svoje kontroverzne hoće-neće najave o izgradnji izbjegličkog kampa na Prevlaci. Ništa nije objasnio, samo je izazvao dodatna pitanja.

Njegova je izjava krajnje problematična. Problematična je prvo zato jer ministar tvrdi da je namjerno zavaravao javnost, jednoga dana govoreći da se na Prevlaci spremaju prihvatni kapaciteti za izbjeglice da bi, dan nakon što je premijer Milanović to odlučno odbio, i on sebi skočio u usta. Kako mu se ubuduće može vjerovati? Sam ruši vlastitu vjerodostojnost.

Mnogo je problematičnija Ostojićeva upotreba demokratskom diskursu posve neprimjerenog termina „peta kolona“, koja se, kako se može razumjeti iz njegove izjave, odnosi na političku konkurenciju, odnosno čelnike HDZ-a. Implicirajući im petokolonaštvo, odnosno nacionalnu izdaju, ministar preuzima dosad često u HDZ-u viđenu i kritiziranu retoriku. Ali, čak je i družba Tomislava Karamarka stišala malo svoje razgoropađeno nazivanje političkih suparnika, odnosno aktualne vlasti nenarodnom, izdajničkom i neprijateljskom.

Nekorektan i demokratskoj političkoj utakmici neprihvatljiv termin „peta kolona“ rabe još samo neki potpuno ekstremizirani i politički pomahnitali desničari: pojedinci, političke skupine ili stožeri. Prilično je zastrašujuće kad takve riječi dođu iz usta ministra policije. Ranko Ostojić vrlo pristojno odrađuje posao s izbjeglicama. Mora mu se priznati da jako dobro djeluje na terenu. Ali, u političkim izjavama nije tako superioran, pa bi i njemu i Vladi čiji je član bilo mnogo pametnije da u tom pogledu bude suzdržaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:43