ANALIZE POSLJEDNJE BITKE ZA VLAST

JELENA LOVRIĆ Milanović je optužen da je pobijedio nečasno, Karamarkov potez nije luzerski, ali u najtežoj je situaciji Most...

 Goran Mehkek/CROPIX

Ništa nije riješeno dok sve nije riješeno - to je jedini poučak koji proizlazi iz obratima prebukiranih pregovora o tome tko će sastavljati novu vlast u državi. Taman kad se činilo da je Zoran Milanović pokeraškim potezom pobijedio u produžecima te će zajedno s Mostom formirati Vladu, sve se vraća na početak. Družba Bože Petrova odlučila je da HDZ-u, koji je vlastitom odlukom iskočio iz kombinacije, otvori mogućnost povratka za pregovarački stol.

Možda i zato jer je šef SDP-a optužen da je pobijedio na nečastan način. Tomislav Karamarko javno se pojadao da je Milanović nekorektno iznevjerio njihov dogovor, odnosno da ga je na neki način prevario. Njih su dvojica, naime, prije prijelomnog sastanka u središnjici Mosta u subotu navečer telefonski razgovarali o tome da zajednički domaćinima uruče košaricu i zatraže nove izbore. Zašto vjerovati šefu HDZ-a? Tko gubi, ima pravo da se ljuti i svoje greške adresira drugima. Ali pouzdani izvori iz SDP-a tvrde da je Milanović zaista prije odlaska u Smičiklasovu raspolagao informacijom da HDZ neće potpisati tripartitni sporazum.

Zašto bi Karamarko vjerovao Milanoviću? Pogotovo kad se zna kakvi su njihovi međusobni odnosi. Zašto se dao nasamariti? Šef HDZ-a ne djeluje baš kao naivac. Možda je očekivao ferplej zato jer su dan prije jedan svoj dogovor uspjeli provesti. Naime, u petak navečer na sastanku na kojem je Petrov pred jednoga i drugoga stavio koalicijski sporazum tražeći da ga odmah potpišu, ljutiti su se protivnici, u tom trenutku povezani istim interesom, izborili za 24 sata odgode. Milanović je prvi predložio kratki prekid trojnih razgovora, otišao do Karamarka i povukao ga na konzultacije u četiri oka. Nakon petnaestak minuta vratili su se sa zajedničkim zahtjevom da će odgovor Mostu dati idućeg dana, kad se dogovore sa svojim strankama.

Pregovori o formiranju parlamentarne većine, Sabora i Vlade, više nisu samo igra živaca. U borbi za prijestolje često se trguje poštenjem i principima. Možda je zato transparentnost i korektnost naivno očekivati. Ali teško onome tko do vlasti dođe prevarom! Zoran Milanović trenutno se može smatrati najvećim dobitnikom poslijeizborne utakmice. Ne samo da se vratio u igru, iz koje je sam bio izašao, nego će, kako trenutno stoje stvari, ostati u vlasti. Takvim driblingom, pogotovo opstane li HDZ-ova odluka da ne sudjeluje, Milanović osigurava mir u stranci i ušutkat će svoje unutarpartijske kritičare. Spasit će SDP od odlaska u opoziciju, ali već ga nazivaju moralnim gubitnikom.

HDZ je, kako stvari trenutno stoje, veliki politički gubitnik. Ni izbore ni postizborno nadigravanje nije riješio u svoju korist. Ali, odustajanje od tripartitne vlade i koalicije s Mostom svejedno ne djeluje sasvim luzerski. Ostane li kod te odluke, HDZ se odriče mogućnosti sudjelovanja u vlasti, što je za mnoga njihova gladna usta ogroman gubitak, ali pokazuje neko dostojanstvo i čvrstinu. Odbijanje ultimativnih zahtjeva u stranci je pozdravljeno kao častan izlaz. A i Karamarku bi se moglo isplatiti. Premda ga još od izbora mnogi smatraju hodajućim političkim mrtvacem, šef HDZ-a tim potezom zapravo popravlja svoju situaciju. Stranci predstoji turbulentno razdoblje, ali to je šansa moguće i za pozitivne promjene.

Most je trenutno u najgrbavijoj situaciji. Otkrili su svoja slaba mjesta. Pokazali su se krvavima ispod kože. Ne ide im se na izbore, ide im se u vlast. Ali potpuno je nepoznato kako bi u vlasti mogli funkcionirati. Pogotovo jer su im se mogući partneri već pokazali nepouzdanima. Premda je SDP u konačnici smjerno potpisao sve što se od njega tražilo, veliko je pitanje što će biti ako se taj u dobroj mjeri iznuđeni, prisilni brak zaista i konzumira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:08