KOMENTAR

JELENA LOVRIĆ Optužbe na račun Milanovića djeluju uvjerljivo, ali i pretrčavanje Mosta natrag pod skute HDZ-a čini uvjerljivom njegovu optužbu da je riječ o HDZ-ovoj policijsko-obavještajnoj operaciji

 Goran Mehkek/CROPIX

Čak ako tvrdnje Bože Petrova o novom krugu razbijanja Mosta i nisu točne, čak i ako je riječ o izgovoru skrojenom da bi se njegov projekt trećeg puta spasio od raspadanja i sloma, problem je Zorana Milanovića i njegove stranke što te optužbe djeluju prilično uvjerljivo.

Jer, otkako su postizborni pregovori otvoreni, upravo se šef SDP-a proslavio nizom poteza koji su opasno doveli u pitanje njegovu vjerodostojnost. Prvo je nasapunao dasku Dragi Prgometu, premda ga je vrbovao za saveznika. Pretvarajući njihov povjerljivi razgovor u javnu stvar potencijalnog je partnera potpuno uništio, reducirajući tako i prostor vlastite kombinatorike. Zatim je predriblao šefa HDZ-a. Premda se s Tomom Karamarkom navodno dogovorio da zajednički neće pristati na Mostove zahtjeve, taj je ortački, prešutni ili izričiti, plan na koncu iznevjerio. Potpisao je zahtjeve Bože Petrova i tako HDZ-u ispred nosa oteo koalicijskog partnera. Sada ga šef Mosta optužuje da mu radi iza leđa i vrbuje ljude. Ništa nemoguće. Na svim je stranama mnogo lovaca u mutnom. Mnogo trgovaca mandatima. Mnogo jagme za funkcijama. Čak i u onih koji se kunu da ih neće.

Najnovijim obratom Milanović ostaje bez već dogovorenog ulaska u vlast. Ali posljedice za njega i stranku bit će mnogo pogubnije. Došao je na glas kao čovjek kojemu se ne može vjerovati i koji je za ostanak u sedlu spreman učiniti sve. Njegova kompromitacija oborit će, vrlo vjerojatno, SDP-ov rejting. Kako će se stranka oprati od sramote? Nikako ako kao dosad ostane nijema na sve Milanovićeve eskapade. Ali više nije u pitanju samo jedna stranka. Cjelokupni su postizborni pregovori kontaminirani recentnim nizom munjevitih i zagonetnih obrata. Najavljeno pretrčavanje Mosta natrag pod skute HDZ-a čini vrlo uvjerljivom Milanovićevu optužbu da je riječ o HDZ-ovoj policijsko-obavještajnoj operaciji. Neki su potezi teško objašnjivi. A nisu nevažne ni javne prijetnje kojima je Petrov bio izložen. Neki nasrtaji iz krila navodno svete matere Crkve postali su javni te inkvizicijski brutalni. S biskupske razine lomili su mu kičmu tvrdnjama da vraća lažljive komuniste na vlast i da je to ravno izdaji.

Predsjednica države ne može se praviti da to ne vidi. Važno je tko će imati za osvajanje mandata potrebnih 76 potpisa, ali jednako je važno da izborni proces bude do kraja pošteno odrađen, da na njega ne padne sjena sumnje. Što ovdje više nije slučaj. Nakon najnovijeg sloma pregovora više nema dobrih rješenja. Ako ih je ikad i bilo. Hrvatska se uvalila u političko blato do guše i tu više nema nevinih. Ponavljanje izbora najmanje je loše rješenje. Ako se izborni proces ne želi predati u ruke Državnog odvjetništva, onda je hitno raspisivanje novih izbora jedina moguća opcija. Samo tako se ostaci ostataka povjerenja u političke institucije hrvatske države mogu spasiti. Sve drugo samo pojačava gađenje javnosti. Vlast koja dođe na zao glas da je osvojena prljavim i nedopuštenim sredstvima propada. Nikada neće moći funkcionirati. Narod će je smatrati nasiljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:01