TEŠKA ODLUKA

JELENA LOVRIĆ Pusić je izbacivanjem Čačića pokazala veliku odlučnost i snagu

Da su skrštenih ruku čekali Čačićev povratak iz zatvora, u HNS-u bi se otvorila teška bitka za prijestolje
 Bruno Konjević / CROPIX

Možda nije previše simpatično, ali je vrlo efikasno: odlukom o hitrom izbacivanju Ratka Čačića iz HNS-ova članstva Vesna Pusić pokazala je veliku odlučnost i ozbiljnu snagu.

Činjenica da je u tome imala jednoglasnost cijelog predsjedništva znači da je njezin status i autoritet šefice stranke prilično čvrst i nesporan.

Takav je razvoj događaja bio gotovo neizbježan. Još od nesreće u Mađarskoj, nakon koje je Čačić i svoj položaj predsjednika HNS-a i funkciju potpredsjednika Vlade podredio osobnom interesu da ne završi u zatvoru.

Nijedna stranka ne može funkcionirati s dvovlašćem, kako se to u HNS-u pokušalo izaranžirati.

Čačić je svoje izbivanje iz politike otpočetka smatrao tek kratkim tajmautom, a svoju nasljednicu na čelu stranke tek privremenim rješenjem.

Otkako je morao otići, svaku je komunikaciju s vrhom stranke potpuno prekinuo. Ali je zato svaki slobodni trenutak koristio za politička šurovanja, u stranci, još više izvan nje.

Rukovodstvo bilo koje organizacije ne može tolerirati da se mimo njega prave scenariji. Pogotovo kad je iz njih samo izostavljeno.

ČAČIĆ IZBAČEN IZ HNS-a! Pusić: 'To je isključenje konačno'

Situacija se morala presjeći. Da su skrštenih ruku čekali Čačićev povratak iz zatvora, u HNS-u bi se otvorila teška bitka za prijestolje, a položaj Vesne Pusić bio bi znatno nepovoljniji nego sada dok još drži kormilo.

Njena poruka stara tek tjedan dana da Čačić više nikad neće biti na čelnim funkcijama u HNS-u bila je upućena kako u istarsku kaznionicu, tako i stranačkom članstvu.

Sada se njegovim brzopoteznim izbacivanjem pokušava preduhitriti produbljavanje već započetog cijepanja HNS-a. Ta opasnost još nije isključena, ali je vjerojatno značajno umanjena.

Ratko Čačić svakako ima buldožerski karakter i ambiciju koja je spremna zgaziti sve oko sebe. Tko će iz ovoga velikog razlaza nekadašnjih bliskih suradnika izaći kao pobjednik - tek treba vidjeti.

Ali Čačić bez stranke ipak ima bitno manju težinu nego Čačić s HNS-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:25