LINIJA ŽIVOTA

Jelena Lovrić: Talačka kriza

Premijerka Kosor nije u pravu kad opoziciji imputira da je u osporavanju Vlade motivirana nestrpljivom željom za vlašću

Ne može Hrvatska biti talac nestrpljive i nezrele želje za dolaskom na vlast - tako je jučer Jadranka Kosor uzvratila na tvrdnju Zorana Milanovića da Hrvatska više ne smije biti talac HDZ-ovih unutarstranačkih obračuna, na kojoj je SDP zasnovao svoj zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Kad bi premijerka bila u pravu, to bi značilo da opozicija vlada Hrvatskom.

Prvo, premijerka Kosor nije u pravu kad opoziciji imputira da je u osporavanju Vlade motivirana nestrpljivom željom za vlašću. SDP se dosad pokazao vrlo strpljivim i neagresivnim. U više je navrata tražio prijevremene izbore, ali nikad ih nije pokušao isprovocirati. Ni kad je Ivo Sanader monarhistički odredio svoju nasljednicu, ni kad su ga mamili da preslagivanjem u Saboru preuzme državno kormilo.

Na isti je način neuvjerljiva premijerkina jadikovka kako nije mogla realizirati ovo ili ono jer joj opozicija ne daje podršku. Nije mogla, kaže, provesti najavljene “bolne rezove”, ni obećane reforme, ni pokrenuti ekonomski oporavak jer je Milanović nije podupro. Kao da vlast i većina u parlamentu nisu u njenim rukama. Mogla je donijeti sve odluke koje je htjela.

Ali, sve kad bi njene tvrdnje i bile točne, kad bi zaista bilo istina da je opstrukcija opozicije potpuno blokira, onda su odstup i raspisivanje izbora jedini izlaz.

Drugo, traženje da se Vladi izglasa nepovjerenje ne dolazi od nestrpljivog SDP-a nego od nestrpljive javnosti. Profesor Ivan Rimac tvrdi da se taj zahtjev očekuje najmanje već godinu dana. Opozicija u ovom slučaju nastupa tek kao glasnogovornik većinske Hrvatske koja traži promjene i što skorije izbore. Više se šlepa na njihovu repu nego da bi ona diktirala tempo. O tome govori 700 tisuća referendumskih potpisa. Sva recentna istraživanja pokazuju da podrška Vladi nikada nije bila manja. Nije problem premijerke Kosor u Milanovićevu zahtjevu da joj se izglasa nepovjerenje, nego u činjenici da je u javnosti povjerenje već izgubila. Još veći joj je problem da se volja naroda preglasavanjem u Saboru ne može eliminirati.

Treće, Hrvatska nikako ne može biti talac opozicije, sve kad bi ova zaista i pokazivala nestrpljivost da preuzme vlast. Ne drži SDP rušilačke mitinge po rivi, ne prijeti rušenjem Vlade na ulici ni masovkama. Samo u Saboru radi ono što jest posao demokratske opozicije.

Dok HDZ već sedam godina vlada državom. Čvrstom rukom, sveobuhvatnim stiskom. Zato je i bilo moguće da Hrvatsku pretvori u zarobljenika svoje unutarnje drame. Ni jedna stranka kojoj su tijekovi financiranja pod istragom, a šefovi pod sumnjom ne može ostati na nogama. Ali HDZ svoj pad pretvara u sunovrat cijele države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:07