PRO ET CONTRA

Jesu li vozač, gejmer i loš student spremali udar na premijera?

 
Blaž Curić, Milijan Brkić i Franjo Varga
 Emica Elvedji, Davor Pongracic / CROPIX

Krajnje je vrijeme da se podvuče crta i da se policija napokon očituje o tome imaju li ikakvih osnova sumnje da je Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora, zamjenik predsjednika HDZ-a i još relativno nedavno jedan od čelnih ljudi policije i tajnih službi, nezakonito špijunirao svoju suprugu, još jednu žensku osobu, te da je na listu osoba koje stavlja pod ilegalni nadzor upisao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Ako imaju iole valjane dokaze, neka lijepo protiv njega podnesu kaznenu prijavu, pokrenu postupak i predaju stvar u ruke pravosuđa. Ako ih do sada nemaju, onda ih neće ni naći, pa im je bolje da se poklope ušima i puste Milijana Brkića zvanog Vaso da i dalje uživa u obnašanju svojih državničkih dužnosti, te da ubuduće vodi sjednice Sabora bez bojazni kako će mu netko iz oporbenih redova dobaciti da je špiclov pod istragom. I neka se pomire s tim da će na sastanke stranačkog vodstva dolaziti uzdignute glave (doduše, nije ju ni sada spuštao od nelagode) s neizgovorenom, ali svima jasnom porukom da je i dalje faktor kojega se u HDZ-u ne zaobilazi.

Recikliranje priča koje Nacional objavljuje iz tjedna u tjedan o tome kako je Vaso aranžirao aferu s elementima puzajućeg državnog udara, i to preko kuma Blaža Curića, inače vozača ministra poljoprivrede, i Franje Varge, informatičara iz Belišća koji više od svega voli videoigrice, a tek usput za krupne igrače koji se nađu u problemima, poput Zdravka Mamića ili Ivice Todorića, krivotvori SMS korespondenciju, doista više nema smisla.

Istraga protiv Franje Varge i Blaža Curića koja se vodi zbog afere SMS toliko se razvukla da dovodi u pitanje vjerodostojnost i sposobnost policije i tužitelja. Tim prije što je Varga u nekoliko navrata tražio razgovore u Državnom odvjetništvu, naznačujući da će za sobom povući neku krupniju ribu, da bi ih svaki put povukao za nos.

Što dulje traje, saga o aferi SMS, informatičaru Vargi, kumu i vozaču Curiću, te potpredsjedniku Sabora Milijanu Brkiću sve više zaudara na korištenje institucija kaznenog progona za potrebe unutarstranačkog političkog obračuna. Vaso je zbog stalnog povlačenja po medijima u kontekstu afere SMS u svojevrsnoj političkoj izolaciji.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručuje da ne razgovara s njim, na najvišim stranačkim tijelima nitko ga ništa ne pita, a na kraju se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ograđuje od Vase navodeći da on i Varga nisu sudjelovali u njenoj kampanji.

Brkić je, međutim, sazdan od tvrdog materijala. Bez obzira na to koliko ga se javno valja po blatu i bez obzira na to što mu sve više stranačkih kolega okreće leđa, on se neće povući i nema namjeru dobrovoljno odstupiti sa svojih funkcija.

Medijske optužbe da je poduzeo korake za uhođenje ministra unutarnjih poslova Božinovića odbijaju se od njega i služe mu kao povod za difamiranje državnog i stranačkog vodstva. Novinarska pitanja je li naložio prisluškivanje ministra policije Brkić je iskoristio da bi se prezentirao kao žrtva Udbe, a optužbe protiv sebe usporedio s Rankovićevim uhođenjem Tita i Jovanke. Imena “zločinca” Tita i njegove Jovanke izgovorio je tako da jasno aludira na aktualno državno vodstvo, no, kao i inače, nije to rekao izravno.

Razvlačenje istrage u aferi SMS za sada je rezultiralo samo time da su vozač jednoga ministra, informatičar bujne mašte koji voli videoigrice i specijalac koji je na putu do političkog i državnog vrha plagirao (ili kompilirao) diplomski rad dobili priliku pokazati koliko su porozne institucije na kojima počivaju temelji hrvatske demokracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:27