IZA KULISA

Još jedna jalova prijetnja izlaskom iz koalicije

Darinko Kosor
 Damjan Tadić / CROPIX

Prijetnje Darinka Kosora, predsjednika HSLS-a, izlaskom iz vladajuće koalicije jednako su besmislene kao što su bili besmisleni i razlozi koje su nam političari koji u njoj sudjeluju podastirali kao opravdanje za formiranje vlasti koja ni po čemu ne odražava volju birača.

Uostalom, kakvog bi uopće imao smisla izlazak iz koalicije sada kad je Vlada Andreja Plenkovića ušla u zadnju godinu mandata, kada su svi suspektni potezi (kao što je, primjerice, davanje braniteljskih statusa pripadnicima HVO-a) iza nje i kada je jasno da bitna pitanja koja nije riješila (poput donošenja novog Zakona o pobačaju, rješavanja upotrebe ustaških simbola...) neće ni rješavati do kraja mandata?

Čak i da ostvari prijetnje i doista izvuče HSLS iz koalicije, Kosor time ne bi baš ništa postigao. Ne bi čak izazvao ni prijevremene parlamentarne izbore, što znači da bi efekt njegova čina bio ravan nuli.

No, Kosor jako dobro zna kako stoje stvari. Dok je izgovarao da će izaći iz koalicije zbog usporedbi koje je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac iznio između današnje Hrvatske i NDH, pa se odbio zbog toga jasno ispričati, Kosoru je bilo jasno da od toga neće biti ništa. Naravno da je računao s tim da će ga stranačka tijela odbiti jer pojedinci koji ih čine zasigurno imaju debelih razloga da ostanu uz Plenkovića.

Stoga priče o napuštanju koalicije nisu ništa drugo nego sredstvo uz pomoć kojega se još može dobiti ulaznica u medijski prostor i predstavljati se kao politički faktor koji će se pojaviti i na idućim izborima.

A do idućih parlamentarnih izbora koji se trebaju održati iduće jeseni imat ćemo vlast koju nismo birali. Jer, kao što iz koalicije neće izaći HSLS, tako neće ni HNS, koji je u Sabor ušao na listi SDP-a pa prebjegao HDZ-u, Plenkovića neće napustiti ni Bandićevi “žetončići”, neće bivši SDP-ovac Saucha, a neće ni SDSS, ma koliko se još ušatih U nagledali do jeseni 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:03