LABIRINT POLITIKE

JUČER DOŠLI PO REŽISERE, DANAS PO GLAZBENIKE Ako normalna Hrvatska bude protestirala samo na Fejsu, stvarno će joj trebati 'šarene pilule za lilule'

 
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Bilo je jasno što se sprema još kada je početkom siječnja skupina ratnih udovica prisilila HTV da odustane od prikazivanja benigne komedije “Ministarstvo ljubavi”, koji je režirao Pavo Marinković, “jer ne prikazuje Domovinski rat u realnom svjetlu”.

“Ministarstvo ljubavi” naposljetku je emitirano u najkasnijem terminu, ali, kažemo, ulazak u 2018. pokazao je da bi ovo mogla biti godina u kojoj će “zdrave snage” diktirati pravila igre. Zato nikoga ne treba čuditi da su gradske vlasti Karlovca zaustavile nastup Momčila Bajagića Bajage na karlovačkim Danima piva jer se tamošnji branitelji nisu složili da u njihovu gradu nastupi taj beogradski glazbenik.

Pod - vrlo brzo razotkrivenom - lažnom optužbom u kojoj je Bajaga povezivan s četništvom, a da ludilo bude potpuno, ispalo je kako on nikome nije smetao dok je posljednjih godina nastupao od Širokog Brijega do - Karlovca. Ali skupina građana koji sebe nazivaju branitelji rekla je “ne” i Momčilo Bajagić neće 3. rujna nastupiti na Danima piva. Skandal nad skandalima ili potpuno precizno, posljednji skandal nad skandalima.

Jer u samo tjedan dana u raznim dijelovima ove države izvršen je udar na Ustav i institucije, a iz institucija su odgovorili - mukom.

Tako je izvjesni Franjo Sertić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Sveta Klara, poručio tamošnjem HDZ-u “neka osudi sramotni koncert srbijanskog pjevača Miroslava Ilića, koji tijekom Dana Svete Klare (10. - 12. kolovoza) organizira uprava Sportskog centra Polet. Sertić je pozivao “sve Svetoklarčanke i Svetoklarčane da, unatoč opravdanom gnjevu, zadrže mirnoću i dostojanstvo te da s prezirom ignoriraju skandalozni koncert. A neka se organizatori pogledaju u zrcalo i suoče s vlastitom savjesti - ako je imaju.”

Nekoliko dana prije u Zadru je lokalni mladić javno optužen kao sotonist jer se potukao sa župnikom. Ekspresno je kažnjen prekršajno, izbačen s posla, a onda su se morali umiješati, očito, nezaobilazni branitelji, redom Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga specijalne policije Poskoci Zadar, UDBDR 7. domobranske pukovnije Zadar, koji su službeno objavili kako “od institucija očekujemo da postupe u ovom slučaju brzo i efikasno, zaštite naše svećenike i suborce, a počinitelje ovog nemilog događaja primjereno kazne”.

A onda je Marko Miličević, načelnik Općine Ivankovo, nedaleko od Vinkovaca, pozvao vlasnike prodavaonica i pekarnica da u vrijeme blagdana i nedjeljom ne otvaraju svoje objekte. “Nedjelja je dan za obitelj i Boga, za opuštanje od tjedna koji je iza nas, a ujedno se pripremamo i za tjedan koji dolazi. Stoga mislim kako bi takvi prodajni objekti trebali ostati zatvoreni, a radnici kod kuće sa svojim obiteljima”, objasnio je Miličević, kao da je šerif iz Ivankova, a ne lokalni službenik koji mora provoditi zakone ove države, prema kojima trgovine i pekarnice smiju raditi. Samo, zašto glavni općinar ne bi poželio zatvarati pekarnice ako je ratnim veteranima dozvoljeno zabranjivati koncerte, skidati filmove s repertoara ili pozivati institucije “da počinitelje primjereno kazne”.

Jučer su došli po režisere, danas po glazbenike, a sutra će po pekare, ali smo šutjeli jer nismo režiseri, glazbenici niti pekari. Bude li normalna Hrvatska protiv ovog ludila protestirala isključivo na Facebooku, jednog će se jutra probuditi u zemlji u kojoj će, da prebrodi dan, stvarno trebati šarene pilule za lilule, rekao bi Bajaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:42