Jurišna puška otvara 1000 radnih mjesta

KARLOVAC - Ulazak Hrvatske u NATO karlovačkoj tvornici oružja HS Produkt umnogome će olakšati širenje poslova na države sjevernoatlantske zone. Iako je oružje iz ove tvrtke, pištolj HS 2000, otprije priznato na zapadnim tržištima, vrata novoj tržišnoj ekspanziji širom su otvorena članstvom u Savezu, ali i razvojem novog proizvoda - jurišne puške VHS 5,56.



NATO-ovo testiranje




- Mi smo i prije u izvozu bili zapadno orijentirani, no hrvatsko članastvo u NATO-u uklanja nam bitne administrativne barijere koje smo dosad morali prelaziti kako bi izvozili u zemlje Sjevernoatlantskog saveza.



Sada mi kao proizvođač iz zemlje članice postajemo izravni prodavač, što nam itekako olakšava posao. No, ono što je nadmašilo sva očekivanja su ocjene koje je naša nova jurišna puška dobila nakon NATO-ova testiranja. Smatram da će puška polučiti još bolje rezultate nego pištolj, kojim smo osvojili brojna tržišta - objašnjava Marko Vuković, suvlasnik HS Produkta i konstruktor jurišne puške.



Uprava HS produkta ne krije zadovoljstvo činjenicom da su se gotovo istodobno dogodile za ovu tvrtku dvije iznimno bitne stvari, dovršetak razvoja jurišne puške i liberalizacija tržišta u zemljama NATO-a. Ubrzalo je to i planove o širenju proizvodnje pa su u tijeku završene pripreme za uvođenje najmodernijih linija za serijsku izradu pištolja i pušaka, ali i udvostručenje broja zaposlenih.



Uvjet računalna pismenost




- Da nam se dogodilo da su nas partneri prije zatrpali narudžbama, od mnogih bismo poslova, nažalost, morali odustati. Dosadašnji opseg poslova bio je naš vrhunac, no s modernizacijom linija i širenjem prostornih kapaciteta dolazimo u mogućnost da gotovo bez ograničanja krenemo u masovnu proizvodnju.



Da na to ozbiljno računamo, najbolje svjedoče planovi o povećanju zaposlenika, uz sadašnjih 1200 radnika trebat će nam najvjerojatnije još oko tisuću novih radnika - tvrdi Vuković.



Plaće zaposlenih u HS produktu kreću se između 4000 i 5000 kuna, dok stručnjaci na robotiziranim strojevima zarađuju oko 7000 kuna. I dosad je stručan kadar bio veliki problem za tvrtku koja u Karlovcu zapošljava najveći broj radnika, no potreba za novim radnim mjestima mogla bi menadžmentu zadati nove glavobolje.



- Pametni strojevi olakšat će nam taj dio jer sve što je potrebno da bi netko ubuduće dobio posao u HS Produktu bit će računalna pismenost.



Izvoz u Ameriku



Bitno je da tražitelj posla zna pritisnuti enter, da se ne boji računala i da je voljan učiti. Sve ostalo je na našem timu inženjera, koji će ga osposobiti za daljnji rad - kaže Marko Vuković.



U deset godina postojanja HS produkt postao je jedna od najuvaženijih svjetskih tvornica naoružanja.



Etablirali su se na domaćem i svjetskim tržištima, pogotovo na američkom, gdje je izvezen najveći broj pištolja HS 2000. Upravo je on prokrčio put jurišnoj pušci.





HS Produkt je u razvoj jurišne puške uložio više od 100 milijuna kuna, a MORH 4,5 milijuna kuna. Lani  je HV-u isporu-čeno 40 komada, a ove godine bit će isporučeno još 2000. Kalibar 5,56 mm u standardu je NATO-a, a može rabiti spremnike za streljivo puške M-16



-1200 zaposlenih,

- od 4000 do 5000 kuna plaća radnika

- 7000 kuna plaća stručnjaka

-poluatomatski pištolj,

-proizvodi se u 40 modela, od kojih su tri osnovna, u tri kalibra
Jurišna puška

  HS produkt

  Pištolj HS 2000





Danijel Tuškan/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:05