BITKA ZA METROPOLU

JUTARNJI DOZNAJE: OVO JE HDZ-ov PLAN ZA ZAGREB Fokus će biti na istočni dio grada, stranka uvodi 'vojni ustroj' članova i ocjenjivanje birača

 
 CROPIX

U preostalih par dana kampanje u HDZ-u su se, kad je riječ o strategiji za grad Zagreb, kako doznajemo, odlučili najviše fokusirati na istočni dio grada, odnosno, tri gradske četvrti - Sesvete, te Gornju i Donju Dubravu. Riječ je o području na kojem živi oko 200 tisuća stanovnika, a u kojem je u prvom izbornom krugu najviše glasova osvojio Miroslav Škoro. Tako je odlučeno nakon što je u zagrebačkom HDZ-u napravljena detaljna analiza nakon prvog kruga izbora.

- U Dubravi i Sesvetama je uglavnom HDZ-ovo biračko tijelo, a oni su u prvom krugu dosta glasova dali Škori. Tu vidimo našu šansu i na to ćemo se orjentirati – kazao je sugovornik iz HDZ-a, dodajući kako se sada nema smisla baviti onim četvrtima koje je osvojio Zoran Milanović. Zbog toga će i Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak održati skup u Novom Jelkovcu.

- Naša kandidatkinja ne može osvojiti Zagreb, ali želimo da razlika između nje i Milanovića bude što manja – kaže naš sugovornik.

U subotu je, inače, održana sjednica gradskog HDZ-a na kojoj je uz šefa zagrebačkog ogranka stranke

Andrije Mikulića, motivacijski govor održao Milijan Brkić koji se stožeru priključio prošlog tjedna.

- Ovo nije borba između HDZ-a i SDP-a, ovo je borba za bolju Hrvatsku. Svi se trebaju uključiti – navodno je tom prilikom kazao Brkić.

Doznajemo i da će, za razliku od prvog kruga, u drugom vladati ”vojni ustroj”. Naime, njihovi promatrači na dan izbora morat će u točno određene sate dojavljivati koliko je njihovih članova izašlo na izbore. Za HDZ to nije novost jer su to radili i na ranijim izborima, ali je u prvom krugu, kažu sugovornici iz stranke, to izostalo. Prema nekim informacijama iz stranke, u prvom krugu je, navodno, oko 15 do 20 posto HDZ-ovih članova dalo glas Miroslavu Škori. Također je, doznajemo, napravljena segmentacija birača, odnosno, svojevrsno ocjenjivanje.

Navodno su, na osnovu popisa birača, dodijeljivane ocjene od nula do tri, pa su tako oni birači koji će sigurno dati glas Grabar Kitarović ocijenjeni s tri, a oni koji će biti protiv nje ocijenjeni su nulom. Ocjenu dva dobili su ono koji bi mogli glasati za Grabar Kitarović, a s ocjenom jedan oni za koje su procijenili da će glas prije dati Zoranu Milanoviću.

U HDZ-u se, navodno, ne pouzdaju previše u pomoć zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Kažu da im je to u prvom krugu čak više naštetilo i to ne samo zbog Bandićevih afera, od kojih je posljednja ona s adventskim kućicama, nego i kad je riječ i o samom angažmanu njegovih ljudi.

- Bandićeva infrastruktura korisna je samo kad su lokalni izbori i kad se glasa za njega, a mi neke koristi i nismo imali – kazao je jedan član stranke. Ističe kako su neki Bandićevi ljudi, poput predsjednika gradske četvrti Podsused-Vrapče, Dejana Kljajića, radili u Škorinom stožeru. Zagrebački HDZ-ovci ovih dana dobijaju i poruke kako se moraju što više angažirati. Poziva ih se da u svojim kvartovima što više razgovaraju sa ciljanim skupinama – mladima, braniteljima, umirovljenicima, ali i svećenicima.

U HDZ-u su nezadovoljni jer su neki svećenici, navodno, u prvom krugu otvoreno lobirali za Miroslava Škoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:37