IZA KULISA

Kad ministar uprave nije za striktnu provedbu zakona

Ivan Malenica
 Damjan Tadic / CROPIX

‘’Kolega Kujundžić dobro radi svoj posao, taj pretjerani pravni formalizam nema potrebe, tražiti zasjedanje kad Sabor ne zasjeda. U konačnici, za desetak dana Sabor opet zasjeda’’, kazao je Ivan Malenica (HDZ), ministar uprave, kada su ga novinari u Metkoviću pitali treba li sazvati saborsku sjednicu zbog Mostova zahtjeva za smjenom Milana Kujundžića.

Odgovor novog člana Vlade mogao bi ući u anale političkog izvrdavanja jer se svodi na to da ministar uprave smatra kako nema potrebe za prekidanjem ljetnog odmora saborskih zastupnika. Što kažu propisi, manje je važno. Malenicu nervira taj “pretjerani pravni formalizam za kojim nema potrebe”, otprilike kao što je Josip Broz Tito, nakon gušenja Maspoka tvrdio kako se “ne treba držati zakona kao pijan plota”. Ne uspoređujemo slanje neistomišljenika u zatvor i odbijanje provedbe zakona koji je u ovakvim slučajevima predvidio održavanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, nego upozoravamo na principe.

Vjerojatno najvažniji princip u demokraciji jest “držati se zakona kao pijan plota”, što podrazumijeva i poštovanje “pravnog formalizma”, čak i u dramatičnim situacijama koje uključuju povratak zastupnika s plaža u sabornicu. Premda su mnogi među njima izmoždeni ubitačnim dvodnevnim radnim tjednima, vjerojatno bi smogli dovoljno snage za kratki povratak u Zagreb, i raspravu o ministru Kujundžiću.

Uz malo napora, razumijemo i humanističke porive kod Ivana Malenice, koji želi da parlamentarci prikupe dovoljno energije za napore kojih ih očekuju na jesen. Ali, puno je teže razumjeti da ministar uprave nije za striktnu provedbu zakona, i to na jednostavnom slučaju jer bi HDZ-ova većina bez problema obranila Milana Kujundžića. A ako se zakona ne drže oni koji ih donose ili se brinu o provedbi, nikoga ne treba čuditi kada sve češće nasilnici rade što hoće. Kada oni gore ne poštuju zakone, zašto bi to radili oni dolje?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:15