OŠTRI REZOVI

Kakav predsjednik treba Hrvatima

Birači nakon svakih izbora gunđaju da oni koje su izabrali nisu sposobni, a točno su onakvi kakvima su se predstavili
Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović
 Bruno Konjević / Davor Pongračić / Hanza Media

Pojavio se Milanović kao kandidat za predsjednika. Mojima ne valja Zoka. Ne kuži dovoljno hrvatski i Hrvate. Fućka mu se za onaj rat. I onaj rat prije tog rata. Ne kuži da je Hrvatima najbolje kad su lancem vezani za rat, tugu i bol, dignitet i povijest. On bi Hrvatsku bez žice, a zna da onda dolaze lažni imigranti. On bi da hrvatska djeca pričaju engleski i možda još neki strani jezik. I da budu digitalni.

Dao je istospolnim partnerima pravo na brak. Sodoma i Gomora. Mojima ne valja ni predsjednica Grabar-Kitarović. A zna voziti trajekt, traktor, sjesti u avion za Washington, baciti krivu bistu u ponor, slikati se ispod prave slike i s Trumpom i Putinom, i s cijelom nogometnom reprezentacijom. Ona je za zaštitu žena ako to društvo dopusti, za sve suvremeno što ženi pripada i za pravila koja “Hod za život” propisuje, istodobno, za brigu o iseljenoj Hrvatskoj koja nikada nije ni bila u Hrvatskoj. No, njeno je, najglavnije, hoće li se protiv Škore boriti Thompsonom. Ne valja im ni Kolakušić.

Taj misli da sve može i da sve zna. A zna se gdje se nalaze oni koji sve znaju. Škoro je mojima super, ali njega neće zbog toga što ga vole slušati kad se ljeti stoji u koloni na more. Iako, Ban bolje pjeva o moru, ali on ne želi biti predsjednik. I Ivan Pernar je dobar, taj se kuži u prijenose na Facebooku. Ali, neće glasati za njega jer njega nitko ne kuži. Uglavnom je drama oko izbora predsjednika, nikako da u ekipi skužimo tko je naš izbor.

A znamo da je hrvatski predsjednik jako važan čovjek. On ima pravo pričati o svemu, procjenjivati kako rade premijeri, kako se ponašaju pojedini ministri, predsjednik najbolje kuži hrvatske građane. Često govori u njihovo ime, tumači što hrvatski čovjek želi, objašnjava njegove težnje i nadanja. Zna što je nacionalni naboj, neće propustiti naći toplu riječ za svaki cirkus i dernek koji se napravi ispod šahovnice.

Hrvatski predsjednik se jako kuži u gospodarstvo. Zna što su to reforme i kako bi trebale izgledati. Vidi u daljinu. Vidi u budućnost. Prepoznaje prijatelje, nanjuši opasnost. Predsjednik ima to posebno čulo kojim osjeti neprijatelje. Predsjednik je poet i pisac, mudrac i filozof.

Govori u zagonetkama i rebusima, narodnim poslovicama i mudroslovnicama. Sudac je koji proziva krive i spašava jadne. Predsjednik ima veće srce od Majke Tereze, borbeniji je od sjeverne tribine, pametniji od Tarika u “Lovcu”, brži od Spidermana, zao kao Hannibal, lukav kao Tyrion Lannister, pronicljiv kao Cumberbatch kad je Sherlock, precizan kao Luka Modrić jer, jednostavno, predsjednik je predsjednik svih Hrvata.

Predsjednik svih Hrvata - to je rekla i predsjednica, i svi predsjednici prije nje. Zna se kakvi su Hrvati. Pola njemačke privrede su izgradili Hrvati, dakle radišni su i vrijedni. Pametni jer uspijevaju u Irskoj, gdje rade kao kompjutoraši, najveći su socijalisti među svim radnicima Europe, što će se vidjeti po spajanju praznika.

Po tome će se vidjeti i njihove vrijednosti, širina i dužina kulture i shvaćanja, vjernici su koji slave Tijelovo, antifašisti jer nitko neće odustati od slobodnog dana na Dan antifašističke borbe pa da mu je svaki djed bio ustaški vitez, a opet, suvremeni su domoljubi koji slave Dan državnosti. Hrvatski birači nakon svakih izbora, sve do sljedećih, gunđaju tvrdeći da ovi koje su izabrali nisu sposobni. A nije tako.

Točno su onakvi kakvima su se i predstavili i kakvi odgovaraju većini. Svaki je predsjednik bio točno ono što Ustav propisuje, rezultat izbora većine birača koji su si birali onoga koji im najviše odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:00